Willy Kuyt

Willy Kuyt werd geboren op 3 juni 1928 in Leeuwarden. Hij was de zoon van Abraham Kuyt (1891-1943) en Estella Kuyt-Spangenthal (1896-1943). Willy had een oudere zus, Sophia, zij is geboren op 29 mei 1924 in Sneek, de stad waar Abraham Kuyt oorspronkelijk vandaan kwam. Zijn moeder Estella kwam uit Amsterdam. 

Foto: Klassenfoto, Hofschool Leeuwarden

Willy Kuyt

Voornaam
Willy
Achternaam
Kuyt
Geboortedatum
03 juni 1928
Geboorteplaats
Leeuwarden
Sterfdatum
12 februari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Willy is geboren op de Emmakade 106 te Leeuwarden. Op 8 mei 1934 verhuisde het gezin Kuyt naar de Alma Tademastraat 16 in dezelfde stad. Abraham Kuyt was van beroep leraar Duits op de Rijks Hogere Burgerschool te Leeuwarden. Moeder Estella had gewerkt als kantoor-correspondente.

In het tweede oorlogsjaar, op 14 juni 1941, kort na zijn 13e verjaardag vierde Willy zijn Bar Mitswa.

'Het kind is er niet meer'

Het valt aan te nemen dat Willy en zijn zus Sophia naar de Joodse Dusnusschool aan de Perkstraat 40 (nu A.S. Levissonstraat) gingen. Zeker nadat in oktober 1941 de Joodse leerlingen uit het algemene onderwijs werden verwijderd. Daarna werd het zowel het lagere als het middelbare onderwijs aan deze leerlingen voortgezet in de genoemde Dusnusschool. De vader van Willy en Sophia gaf vanaf toen waarschijnlijk ook les op deze school.

Zoals zovele Leeuwarders werd ook de familie Kuyt opgepakt door de bezetter. Ze kwamen op 4 februari aan in kamp Westerbork. Op de avond voor vertrek schreef Abraham nog een brief aan vrienden van de Emmakade. (https://westerborkportretten.nl/westerborkportretten/abraham-kuyt).
Hun trein naar Auschwitz vertrok op 9 februari 1943. Op 12 februari werd het gezin om het leven gebracht.
Willy was 14 jaar, Sophia 18 en hun ouders Abraham en Estella 52 en 46 jaar oud.

Hierboven het Joods Monument op het plein voor de voormalige Dusnusschool te Leeuwarden. Twee keramische gedenktekens bestaande uit een horizontale klaagmuur, die de ondergang van de Joodse gemeente symboliseert. En een verticale mezoeza met Davidster, als teken van hoop op een goede toekomst. De muur is bedekt met tegels waarop fragmenten uit de Joodse periode van de school worden weergegeven. Zo zijn er rapportcijfers en een stukje uit een schoolschrift met Hebreeuwse letters. Ook een absentielijst, al snel werd deze lijst schrikbarend lang: Joodse kinderen doken onder of werden weggevoerd. In maart 1943 waren alle schoolbanken leeg.

'Het kind is er niet meer', zegt de Hebreeuwse tekst op één van de gedenkstenen voor de Joodse school in Leeuwarden.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.