Estella Kuyt-Spangenthal

Estella Kuyt-Spangenthal is geboren op 29 november 1896 in Amsterdam. Haar vader was Wolf Spangenthal, hij was koopman, en haar moeder was Anna Spangenthal-Lob. Estella was het derde kind in het gezin van zeven. Haar vader Wolf stierf als 80-jarige in Auschwitz. Ook twee van haar broers en Estelle zelf zouden de oorlog niet overleven.

Estella Kuyt-Spangenthal

Voornaam
Estella
Achternaam
Kuyt-Spangenthal
Geboortedatum
29 november 1896
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
12 februari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Estella trouwde op 13 augustus 1923 met Abraham Kuyt (10 januari 1891) uit Sneek. Uit oude krantenberichten blijkt dat het huwelijk eerder had moeten plaatsvinden, maar met twee weken was uitgesteld.

Abraham was leraar Duits en gaf les aan het gymnasium en de Handelsavondcursus te Sneek. Van het laatste opleidingsinstituut was hij van 1921-1926 directeur. Op 15 september 1921 werd hij leraar Duits aan de RHBS te Leeuwarden. Abraham werd gezien als een uitstekend leraar, prettig in de omgang voor collega’s en leerlingen, met een groot rechtvaardigheidsgevoel en gevoel voor eerlijkheid.
Estelle had zelf ook de HBS gedaan en cursussen Steno en Engelsche en Duitsche Handelscorrrespondentie gevolgd. Daarna had ze gewerkt als kantoor-correspondente. Op haar kaart van de Joodse Raad werd later bij indruk genoteerd: zeer flinke vrouw.

Abraham en Estella kregen twee kinderen. Dochter Sophia werd geboren op 29 mei 1924 in Sneek en zoon Willy op 3 juni 1928 in Leeuwarden. Het gezin verhuisde in 1934 binnen Leeuwarden van de Emmakade 106 naar de Alma Tademastraat 16.

Op haar kaart van de Joodse Raad werd later bij indruk genoteerd: zeer flinke vrouw.

In 1938 waren Abraham en Estella zeer betrokken bij het lot van de Joden in Duitsland. Dit blijkt uit krantenberichten van eind 1938: Abraham was voorzitter van de Alliance Israélite Universelle, een in 1860 opgerichte internationale Joodse hulporganisatie, die als doel had bedreigde Joden waar ook ter wereld hulp te bieden en hun juridische en sociale positie te verbeteren. En Estella was lid van een commissie ter behandeling van de directe vluchtelingenaangelegenheden.

Abraham, Estella en hun kinderen Sophia en Willy kwamen op 4 februari 1943 aan in kamp Westerbork. Abraham Kuyt is voor het laatst gezien in de stromende regen bij de trein die hem wegvoerde. Uit zijn afscheidsbrieven aan zijn vrienden bleek dat hij een voorgevoel had niet te zullen terugkeren.

Hun trein naar Auschwitz vertrok op 9 februari 1943. Op 12 februari 1943 werd het gezin om het leven gebracht. Abraham was 52, Estella 46, Sophia 18 en Willy 14 jaar oud.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.