Vanuit heel Nederland zijn tijdens de oorlog Joden, Sinti en Roma weggevoerd. Het allergrootste deel van deze mensen vertrok via het doorgangskamp Westerbork. Waarschijnlijk zijn dus ook uit de omgeving waar jij woont mensen opgepakt, weggevoerd en vermoord. Misschien is er een oorlogsmonument in de buurt dat hier bij stilstaat? Of wellicht heb je de struikelstenen wel eens zien liggen op plekken waar deze mensen destijds woonden?
Als je onderzoek wilt gaan doen naar iemand die is weggevoerd, dan zijn de namen op de oorlogsmonumenten en struikelstenen een goed begin van je zoektocht. Op de website www.joodsmonument.nl vind je een overzicht van alle, tijdens de oorlog vermoorde Joden uit Nederland. Hier kun je zoeken op woonplaats en het kan een goed startpunt zijn voor je onderzoek. Vaak vind je hier ook al meer informatie over de persoon waar je onderzoek naar wilt doen.
Wanneer je een persoon hebt gekozen voor je onderzoek, dan kun je ook contact met het Herinneringscentrum opnemen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
We kunnen nazoeken of er over hem of haar meer bekend is in de archieven. Denk aan gegevens over aankomst en vertrek uit kamp Westerbork en wat er daarna gebeurd is. Verder kunnen we je algemene informatie geven over de periode waarin de persoon waar je onderzoek naar doet in het kamp was en over het transport waarmee hij of zij vertrok.
Je gaat nu zelf zoeken naar meer informatie. Is er een boek waarin je onderzoekspersoon wordt genoemd of is er op internet meer te vinden? Is er een foto?
Deze gegevens verzamel je en uiteindelijk maak je daarmee een levensbeschrijving van je persoon. Omdat over de ene persoon veel meer te vinden is dan over een ander, is er geen richtlijn hoe lang of kort je portret moet worden. Als er niet veel te vinden is, dan kun je je verhaal natuurlijk aanvullen met meer algemene gegevens. Ook hiervoor kunnen de mensen van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork je tips geven.
Als je portret klaar is, dan stuur je dat in en vervolgens komt het dan, na controle, op de website www.westerborkportretten.nl te staan en is het voor iedereen zichtbaar. Op deze manier kan jij er aan bijdragen dat de slachtoffers niet vergeten worden en bovendien leer je meer over de geschiedenis van je eigen woonplaats.