Kamp Westerbork is het verhaal van 102.000 keer één mens die werd vermoord: een vader, een moeder, een opa, een broer, een dochter, een vriend, een buurmeisje, een klasgenoot. Het is ook het verhaal van 5.000 overlevenden. De WesterborkPortretten geven de slachtoffers een gezicht. Zo blijft de herinnering aan hen levend en worden zij niet vergeten: 107.000 mensen en hun verhalen.
Op de voormalige appèlplaats zijn 102.000 stenen geplaatst, in een kaart van Nederland. 102.000 keer een moeder, een opa, een broer, een vriendin, een klasgenootje... Veel slachtoffers hebben geen familie of nabestaanden die een portret kunnen maken. Daarom vragen we scholieren uit heel Nederland onderzoek te doen naar een inwoner uit hun eigen gemeente, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vervolgd. Leerlingen kunnen meehelpen deze 102.000 slachtoffers, alsook de 5.000 overlevenden hun Naam en Gezicht terug te geven. Schrijf een portret van één van hen uit de eigen omgeving en werk mee aan een virtueel herinneringsboek. Leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen zelf een historisch onderzoek doen naar een persoonlijk levensverhaal. Hierdoor wordt de oorlog een tijd die over mensen gaat.
Kamp Westerbork: doorgangskamp voor meer dan 100.000 in Nederland levende Joden, 245 Sinti en Roma en tientallen verzetsstrijders. Op de voormalige appèlplaats zijn 102.000 stenen geplaatst, in een kaart van Nederland. 102.000 keer een moeder, een opa, een dochter, een broer, een tante, een neef, een vriendin, een buurjongen, een klasgenootje … Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil met behulp van nabestaanden, vrienden en belangstellenden de 102.000 mensen achter de stenen en de 5.000 die wel overleefden hun Naam en Gezicht teruggeven. Door een korte biografie te schrijven over uw dierbare(n) werkt u mee aan een virtueel herinneringsboek.