Rachel Schachner-Rosner

Rachel Schachner-Rosner was een lieve spontane jonge vrouw met een prachtige glimlach. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Rachel als Oostenrijks pleegkind naar Nederland. Zij kon heel goed met haar pleegouders opschieten. In de zomermaanden ging zij naar Wenen, naar haar ouders. Rachel volgde enkele jaren mulo-onderwijs en werd later korsettennaaister, eerst in loondienst en later had zij een eigen atelier. Tijdens een vakantie in Wenen leerde zij Salomon kennen. Op 23 mei 1937 trouwde ze met hem in Wenen in de synagoge in de Leopoldsgasse.

Rachel Schachner-Rosner

Voornaam
Rachel
Achternaam
Schachner-Rosner
Geboortedatum
16 augustus 1908
Geboorteplaats
Brody
Sterfdatum
31 januari 1944
Sterfplaats
Auschwitz

In januari 1939 zijn Rachel en Salomon naar Nederland gevlucht. Rachel kwam per trein, had een Oostenrijks paspoort, Salomon te voet. Rachel woonde tijdelijk bij haar Nederlandse pleegouders en Salomon vestigde zich in Haarlem. In 1940 moesten alle Joden de kuststrook verlaten en zo kwam Salomon in Arnhem terecht waar Rachel zich toen bij hem voegde. In 1942 verhuisden ze naar Amsterdam.

Ze hebben op heel veel verschillende adressen gewoond. Op 9 december 1942 werd hun zoon Alfred Alexander geboren.

Alfred op schoot bij zijn neef Erwin Teich (collectie HcKW)


Om onbekende redenen woonden Salomon en Rachel enige tijd gescheiden van elkaar. Het laatste legale adres van Rachel was op de Nieuwe Achtergracht 93 (huis of eerste verdieping). Hier moet ze dus gewoond hebben met haar zoontje.

Rachel Schachner-Rosner was een lieve spontane jonge vrouw met een prachtige glimlach.

Op de foto, gemaakt in Wenen 1937, staan van rechts naar links: achterste rij: Salomon Szapse Schachner; Rachel Schachner-Rosner; Anna Teich. voorste rij: Salomon Jüdel Rosner; Lea Sobel Schnitzel; Gusta Teich-Leibel; Erwin Teich; Moritz Samuel Teich. (collectie HcKW)

In mei 1943 werd Salomon op straat opgepakt en naar Vught gevoerd. Rachel liet haar zoontje onderduiken bij vrienden en volgde Salomon naar Vught. Zij zijn daar een paar maanden gebleven. Zowel Salomon als Rachel hadden ervaring met het maken van kleding en waarschijnlijk hebben zij ook in kamp Vught in de textielindustrie moeten werken. Ze vertrekken namelijk beiden uit Vught met het zogenoemde textieltransport. Op 15 november 1943 werden Salomon en zijn vrouw Rachel rechtstreeks van kamp Vught naar Auschwitz gedeporteerd. Ook daar zijn ze zeer waarschijnlijk voor dwangarbeid geselecteerd. Wanneer ze precies zijn omgekomen is onduidelijk. Voor beide is na de oorlog 31 januari 1944, Auschwitz als sterfdatum genoteerd.

Dankzij Rachels dappere actie om Alfred te laten onderduiken, heeft hij wonderlijk genoeg de oorlog overleefd. Salomon en Rachel leven voort in hun zoon, zijn kinderen en kleinkinderen.

Advertentie. "Nieuw Israelietisch weekblad". Amsterdam, 19-04-1946, p. 3.
Geraadpleegd op Delpher op 14-01-2025, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872193:mpeg21:p003

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.