Moritz Samuel Teich

Moritz Samuel Teich werd geboren op 15 november 1901 in Wenen. Hij was de zoon van Hirsch Teich geboren 1866 in Tarnopol (Polen) en Ruchel Awner geboren 1873 in Tarnopol (Polen) Van zijn jonge jaren is niets bekend. Later werd hij koopman èn schilder.

Moritz Samuel Teich

Voornaam
Moritz Samuel
Achternaam
Teich
Geboortedatum
15 november 1901
Geboorteplaats
Wenen
Sterfdatum
30 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Op 18 juni 1933 trouwde Moritz met Gusta en op 28 mei 1934 werden zij de trotse ouders van Erwin.

Erwin Teich (rechts) begin 1943 met zijn neefje Alfred. (collectie HcKW)

Om onbekende redenen zijn Gusta en Moritz onafhankelijk van elkaar naar Nederland gekomen. Moritz kwam vanuit Brussel naar Amsterdam op 26 juni 1940. Gusta was daar toen al ruim een jaar samen met Erwin. Het gezin woonde aan de Nieuwe Heerengracht 109.

Op de foto, gemaakt in 1937 in Wenen staan van rechts naar links: achterste rij: Salomon Szapse Schachner; Rachel Schachner-Rosner; Anna Teich. voorste rij: Salomon Jüdel Rosner; Lea Sobel Schnitzel; Gusta Teich-Leibel; Erwin Teich; Moritz Samuel Teich. (collectie HcKW)

Moritz werd weer uitgeschreven uit Amsterdam op 23 september 1942 met bestemming Duitsland. Dit was een ambtelijke, later genoteerde datum, want Moritz Teich was al in juli 1942 vertrokken naar kamp Westerbork. Hij hoorde bij de groep Amsterdamse Joden die zich na een oproep op 14 juli hebben gemeld en die nacht zijn overgebracht naar kamp Westerbork. Na aankomst op het station Hooghalen liepen de mensen ruim 5 kilometer naar het kamp om van daar na de inschrijving en nadat ze wat te eten kregen, meteen weer terug te moeten keren naar hetzelfde station. Vandaar vertrok op 15 juli 1942 het eerste transport uit kamp Westerbork. Een jaar later werden ook zijn vrouw Gusta en zoon Erwin uitgeschreven naar Westerbork.

Moritz is na aankomst in Auschwitz nog geselecteerd voor dwangarbeid en zijn precieze sterfdatum is niet duidelijk. Deze is later genoteerd als 30 september 1942, Auschwitz. Zijn vrouw en zoon kwamen om in hetzelfde kamp in september 1943.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.