Jan Ruschkewitz

Jan Ruschkewitz was de zoon van Ernst en Ruth Ruschkewitz-Eichenberg. Ernst Ruschkewitz kwam uit een welgestelde familie. Onder druk van het Hitlerbewind moest het echtpaar uit Duitsland vluchten en vestigde zich in Den Haag, waar Jan in 1936 werd geboren.

Jan Ruschkewitz

Voornaam
Jan Carl Albert
Achternaam
Ruschkewitz
Geboortedatum
02 november 1936
Geboorteplaats
Den Haag
Sterfdatum
26 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Later verhuisde het gezin naar een mooi herenhuis in Bodegraven. Een vriendje herinnert zich: ‘Jantje had van alles: Meccano waar je een hele trein mee kon maken. Wel duizend soldaatjes, Duitse en Engelse. Die zetten we netjes in rijtjes en dan, dan schoten we ze met een echt kanon ondersteboven. Jantje had ook scheepjes, allemaal oorlogsschepen gemaakt van op elkaar gelijmde plankjes van sigarenkistjes met kleine spijkertjes als kanonnen. De hele vloer was ermee bedekt en met het kanon kon je niet missen. Het was immers oorlog en de hele wereld hield zich met schieten bezig. We zagen er echt geen kwaad in. En die lieve meneer Ruschkewitz deed met ons mee en genoot er kennelijk van dat zijn enige zoontje vriendjes had.’

Jan Ruschkewitz met vader Ernst

‘Jantje had van alles: Meccano waar je een hele trein mee kon maken. Wel duizend soldaatjes, Duitse en Engelse.'

Over de wegvoering van de familie Ruschkewitz vertelde de buurvrouw: ‘Vanmiddag kwam Jantje opeens achterom binnen huppelen: "Ik kom gedag zeggen, want ik ga op reis. Ik mag met de auto mee!" Vrolijk huppelde hij de deur weer uit, terug naar zijn ouders. Even later zagen we een grote zwarte auto langskomen. We zagen dat de familie Ruschkewitz erin zat. Jantje zat aan het raam en zwaaide lachend naar ons.’

Het gezin kwam op 21 oktober 1942 aan in Westerbork. Twee dagen later volgde transport naar Auschwitz. De trein stopte eerst in Cosel, zo'n 80 kilometer voor Auschwitz. Daar werden mannen, waaronder Jans vader Ernst, geselecteerd voor dwangarbied.  De trein reed met vrouwen en kinderen en oudere mannen door naar Auschwitz. Daar werde Jant en zijn moeder werden op 26 oktober 1942 in de gaskamers vermoord. Ruth Ruschkewitz-Eichenberg was 31 jaar, hun zoontje Jan Carl Albert Ruschkewitz was 5 jaar oud.

Zijn vader werd van kamp naar kamp gebracht en stierf waarschijnlijk tijdens een dodenmars uit Blechhammer, in of in de buurt van kamp Buchenwald.  Als datum van zijn overlijden wordt 31 maart 1945 vermeld. Of dat ook de werkelijke datum was, is niet bekend. Ernst Ruschkewitz is 41 jaar geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.