Sophie de Vries

Sophie de Vries werd geboren op 2 oktober 1941. Ze was de dochter van Mozes de Vries (03-11-1896) en Saartje (Serah) de Vries-Bloemendal (17-10-1905). Het was haar vaders tweede huwelijk. Sophie had een broer, Benjamin, geboren op 11 december 1927, een zus Betje geboren op 22 juli 1931 en een halfzus Betje Engelina (06-07-1925) uit het eerste huwelijk van haar vader. Op de foto is Sophie te zien met haar moeder. Haar broer Benjamin vroeg in een van de brieven die hij vanuit kamp Westerbork heeft geschreven naar een foto van mama en Fifi. Dit is die foto.(https://westerborkportretten.nl/westerborkportretten/benjamin-bloemendal)

Sophie de Vries

Voornaam
Sophie
Achternaam
de Vries
Geboortedatum
02 oktober 1941
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
16 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Sophie woonde in Amsterdam met haar ouders aan de Vechtstraat 23 hs. Haar vader was van beroep handelsreiziger. Haar moeder was soubrette (lichte sopraan, die vrolijke en opgewekte partijen vertolkt). Zij zong in cafés. Haar artiestennaam was Serah. Ze had een diepe hese stem en werd meestal op de piano begeleid door haar vader Benjamin.

Sophie kwam samen met haar man ouders en haar zusje op 10 juli 1943 aan in kamp Westerbork. Vader werd geplaatst in de strafbarak. Of hij daar samen met zijn vrouw en dochters was, dat is niet duidelijk. Waarschijnlijk hoorden de 4 bij de groep van 94 strafgevallen uit Amsterdam die op die zaterdag de 10e juli nieuw aankwamen in het kamp. Drie dagen na aankomst vertrok een transport naar Sobibor. Het gezin De Vries hoorde bij de 1988 personen die op de transportlijst stonden.

Achter de naam van Sophies moeder staat bij haar adres niet Vechtstraat 23 zoals bij de rest van het gezin, maar NIZ (Nederlandsch Israëlitisch Ziekenhuis, Nieuwe Keizersgracht, Amsterdam). Direct na aankomst op 16 juli 1943 werden Saartje, Mozes, Betje en Sophie in de gaskamers van Sobibor vermoord. Haar broer Benjamin Bloemendal is uiteindelijk omgekomen in Midden-Europa. Zijn overlijdensdatum is 28 februari 1945.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.