Simone van Minde

Simone van Minde is geboren op 23 oktober 1924 in Amsterdam. Ze was de dochter van Eliazer van Minde (1894 -1944) en Jeanette van Minde-Goudeket (1893-1943). Ze had een oudere zus, Antoinette, geboren op 28 februari 1922. Antoinette zou als enige uit dit gezin de oorlog overleven. Van Simone is bekend dat ze in het schooljaar 1941-1942 in klas 5G van het Joods Lyceum in Amsterdam zat.

Simone van Minde

Voornaam
Simone Elly
Achternaam
van Minde
Geboortedatum
24 oktober 1924
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
21 januari 1944
Sterfplaats
Auschwitz

De vader van Simone was huisarts. Hij hield praktijk in de 2e Oosterparkstraat 259 in Amsterdam, waar het gezin ook woonde. Simones moeder is diamantkloofster geweest.
Zowel vader Eliazer als moeder Jeanette waren sterk betrokken bij het turnen. Ook Jeanettes familie was goed in turnen, haar oom Isidore deed zelfs mee aan de Olympische Spelen van 1908 in Londen. Eliazer was voorzitter van de turnvereniging Kracht & Vlugheid en Jeanette begeleidde soms op de vleugel de gymnasten tijdens hun oefeningen.

Van Simone is bekend dat ze in het schooljaar 1941-1942 in klas 5G van het Joods Lyceum in Amsterdam zat.

Eliazer had een grote status in de binnen- en buitenlandse turnwereld. Hij geloofde er sterk in dat lichamelijke oefening een einde kon maken aan alle degeneratie. Hij was voorzitter van de turnvereniging Kracht & Vlugheid. Ook stuurde hij de samen met Abraham Montanjees, de echtgenoot van Jeanettes nichtje Elise (dochter van Isidore), aan op de boycot van de turners van de door Hitler gepropageerde Olympische Spelen van 1936. Met succes: de Nederlandse turners reisden niet af naar Berlijn. Ze probeerden ook atleten van andere sporten over te halen tot een boycot. Een paar individuele sporters bleef thuis, maar de meeste atleten wilden sport en politiek zoveel mogelijk scheiden en gingen.

Jeanette en Eliazer waren in de oorlog eerst ‘gesperrt’ door Eliazers werk voor de Joodse Raad. Hij was daar keuringsarts voor de afdeling jeugdsport.
Op 26 augustus 1943 moesten echter ook zij naar kamp Westerbork. Ze werden geplaatst in barak 67, de strafbarak. Op 31 augustus werden ze op transport gesteld naar Auschwitz. Jeanette is daar op 3 september 1943 vermoord. Ze was toen 50 jaar oud.
Eliazer van Minde is volgens een verklaring van ooggetuige dr. Moffie, arts CIZ, in januari 1944 in de Krankenbau van Birkenau aan de gevolgen van vlektyfus overleden.

Simone was bijna 18 toen haar ouders opgepakt werden. Twee maanden later, op 28 november 1943, kwam ook zij aan in kamp Westerbork. Waar Simone tot die tijd verbleef is niet duidelijk. Op haar kaart van de Joodse Raad staat een opmerking: ze zou een schuilnaam gebruikt hebben, die van Betty Duveen-Cohen. De relatie tussen deze twee personen zou kunnen zijn dat ze ongeveer buren waren, bij Betty wordt (o.a.) het adres 2e Oosterparkstraat 245h genoemd. Had Simone daar misschien onderdak gevonden? (Betty Duveen-Cohen zou de oorlog overleven.)

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.