Leon Goudsmit

Leon Goudsmit werd op 20 april 1911 in Amsterdam geboren als zoon van Isaac Goudsmit en Frederika Stork. Hij bezocht de 2e HBS-A waarvan hij in 1929 het einddiploma haalde. Het jaar daarop slaagde hij voor het examen Frans Middelbaar Onderwijs A. Daarna volgde hij colleges voor de Franse taal en letterkunde aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam en behaalde hij in 1936 het diploma Frans Middelbaar Onderwijs B. en in 1937 volgde de acte C. 

Leon Goudsmit

Voornaam
Leon
Achternaam
Goudsmid
Geboortedatum
20 april 1911
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
31 oktober 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Tijdens zijn studie en daarna leidde hij verschillende cursussen ten behoeve van het jeugdwerk onder andere voor de Amsterdamsche Maatschappij voor Jongemannen (AMVJ) en bewerkte hij tal van publicaties in het Frans, onder meer een brochure over de Zuiderzeewerken.
Leon Goudsmit trouwde in 1938 met Sybilla Manheim. Ze woonden in Voorburg aan de Koningin Wilhelminalaan 426. (Tijdens de oorlog werd de naam van deze straat gewijzigd in Admiraal de Ruyterlaan.)

In 1938 werd Goudsmit tot tijdelijk leraar benoemd aan de 3e Gemeentelijke HBS met 5-jarige cursus en aan de Gemeentelijke Middelbare Handelsdagschool te Den Haag. In 1940 werd hij voor een vaste aanstelling voorgedragen, maar van een benoeming kon het niet meer komen, vanwege zijn Joodse achtergrond. In november 1940 werd hij ontslagen. Toen in september 1941 de Joodse leerlingen de scholen moesten verlaten en in Den Haag een Joods Lyceum werd opgericht aan de Fischerstraat 135, werd hij daar leraar.

Het voormalig Joods Lyceum

In 1940 werd hij voor een vaste aanstelling voorgedragen, maar van een benoeming kon het niet meer komen, vanwege zijn Joodse achtergrond.

Eén van zijn leerlingen beschreef hem na de oorlog als:

'...een uiterst sympathieke man, jong en zeer enthousiast die goed kon lesgeven en heerlijk kon vertellen over Parijs, over de stokbroden die onder de arm werden gedragen en over de Franse kranten. Bovendien hield hij van muziek – ik meen dat hij viool speelde – en kon hij boeiend praten over het strijkkwartet dat ons te wachten stond op een concert, dat zou worden gegeven door onder meer Sam Swaap van het Residentie Orkest.'

Met zijn vrouw en zijn moeder was Leon Goudsmit ondergedoken tijdens de oorlog. Ze werden begin 1944 opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht waar ze op 11 februari 1944 aankwamen. De onderduikers kregen een plek in barak 67, de strafbarak. Op 3 maart 1944 volgde transport naar Auschwitz waar Leon Goudsmit enkele maanden later op 31 oktober 1944 is vermoord. Hij is 33 jaar oud geworden. Zijn moeder Frederika Goudsmit-Stork werd direct na aankomst op 6 maart vermoord. Sybilla Goudsmit-Manheim, Leons vrouw, werd na aankomst in Auschwitz net als haar man geselecteerd. Van haar is bekend dat ze kort na de bevrijding van het kamp stierf in de ziekenbarak van Auschwitz.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.