Derkje Meijer - van Dijk

Derkje van Dijk wordt geboren op 15 januari 1893 in Stadskanaal. In de jaren ’30 trouwt ze met Jan Meijer en het paar gaat wonen op boerderij ‘De Duinen’ in Eelde, niet ver van de tegenwoordige Burgemeester J.G. Legroweg. Voor haar huwelijk werkte Derkje als dienstbode bij de joodse familie Van Hessen in Groningen. Mevrouw Van Hessen vraagt haar in 1942, wanneer ze zelf ernstig ziek is, of haar zoon Herman wanneer het nodig mocht zijn, op de afgelegen boerderij van Derkje en haar man mag onderduiken.

Derkje Meijer - van Dijk

Voornaam
Derkje
Achternaam
Meijer - van Dijk
Geboortedatum
15 januari 1893
Geboorteplaats
Stadskanaal
Sterfdatum
01 januari 1945
Sterfplaats
Ravensbrück

Mevrouw Van Hessen, de moeder van Herman, overlijdt op 18 mei 1942 in Assen. Herman van Hessen komt in 1943 bij de familie Meijer in huis. In de schuur van de boerderij komt een geheime schuilplek onder de grond. Op moment van onraad kan Herman zich daar verstoppen.
Als later een zwager van Derkje Meijer die gevlucht is uit Duitsland ook komt onderduiken op de boerderij, wordt een kuil in de tuin ingericht als onderduikershol. Gedurende zijn onderduikperiode is het voor Herman nauwelijks mogelijk om buiten te komen. Ook het ontvangen van bezoek was nagenoeg uitgesloten. Desondanks kon hij zich zo nu en dan bezigouden met zijn fotografiehobby. Hij maakte in 1943 een foto van zijn onderduikfamilie en zichzelf

Derkje zegt tegen haar man dat hij zich moet verstoppen in de geheime ruimte in de schuur. Zij zal het wel afhandelen, want een vrouw zullen ze verder wel met rust laten.

Op een donderdag in maart 1944 is er een inval in de boerderij. De auto’s die in de schuur staan worden in beslag genomen en precies een week later volgt een nieuwe inval.
Herman wordt opgepakt en ook in het huis van de familie Meijer vindt een inval plaats. Derkje zegt tegen haar man dat hij zich moet verstoppen in de geheime ruimte in de schuur. Zij zal het wel afhandelen, want een vrouw zullen ze verder wel met rust laten. Nadat het hele huis overhoop is gehaald worden Herman van Hessen en Derkje Meijer-van Dijk meegenomen, Jan Meijer wordt niet gevonden.
Herman gaat via kamp Westerbork naar Auschwitz en Mauthausen en komt daar in maart 1945, 32 jaar oud, om het leven. Derkje wordt eerst naar de gevangenis in Groningen gebracht en gaat daarvandaan naar kamp Vught. In september 1944 wordt ze gedeporteerd naar Ravensbrück, een vrouwenconcentratiekamp 80 kilometer ten noorden van Berlijn. Daar komt ook zij om. Haar overlijdensdatum is 1 januari 1945.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.