Zeno Paul Polak

Zeno Paul Polak werd geboren op 2 april 1888 in Amsterdam. Na zijn schooltijd, zijn studie scheikunde en militaire dienst vertrok hij voor zijn werk bij de Bataafsche Petroleum Maatschappij naar Nederlands-Indië. Hij trouwde in Soekaboemi op 30 januari 1922 met de Rotterdamse Maria Theresia Mair (15-09-1896) die daar werkte als verpleegster in het ziekenhuis. Het echtpaar kreeg twee dochters en een zoon: Else (1922), Paul (1924) en Hettie (1930). De oudste twee werden geboren in Balikpapan en Hettie in Hilversum.

Zeno Paul Polak

Voornaam
Zeno Paul
Achternaam
Polak
Geboortedatum
02 april 1888
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
28 februari 1945
Sterfplaats
Auschwitz

In 1924 was het gezin vanuit Indië teruggekeerd naar Nederland waar ze eerst in Den Haag woonden en vanaf 1925 in Hilversum. Het gezin woonde daar eerst in de Waldecklaan en later aan de Hertog Hendriklaan nummer 1. Zeno Polak werkte in Nederland als chemicus bij Shell. In 1939 werd hij ten tijde van de mobilisatie opgeroepen in zijn hoedanigheid van reserve majoor Speciale Diensten bij de staf artillerie. Hij was belast met de brandstofvoorziening voor verschillende legeronderdelen. Vanwege de maatregelen tegen Joden raakte Polak zijn baan bij Shell in 1941 kwijt.
Na een periode van krijgsgevangenschap keerde hij terug in Hilversum, waar hij korte tijd later als gevolg van een represaillemaatregel na een aanslag weer enige tijd gevangengezet werd. Op aanraden van zijn advocaat besloot Zeno Polak te scheiden van zijn vrouw. Ontbinding van hun gemengde huwelijk zou voor vrouw en kinderen veiliger zijn. De scheiding werd officieel op 20 maart 1942. Polak trok in bij zijn zwager Lemans aan de Slaakstraat 9 II in Amsterdam. Hij hield zich in die tijd bezig met verzetsactiviteiten.

Met het transport van 3 september 1944 werd Polak als strafgeval naar Auschwitz gedeporteerd.

In 1944 werd Zeno Paul Polak opgepakt. Hij kwam op 9 juni 1944 als strafgeval in kamp Westerbork terecht in barak 66, een strafbarak. Met het transport van 3 september 1944 werd Polak als strafgeval naar Auschwitz gedeporteerd. Volgens een ooggetuige is hij na de bevrijding van het kamp op 26 februari 1945 van uitputting omgekomen. Zijn officiële sterfdatum ligt twee dagen later: 28 februari 1945, Auschwitz.

Zijn vrouw werd ook opgepakt en overleefde uiteindelijk verschillende kampen. Ook zijn kinderen overleefden. Het bijzondere verhaal van Zeno’s zoon Paul is hier te lezen: https://www.weggum.com/Paul_Peters.html.
Meer over Zeno Paul Polak is te lezen op: https://www.joodsamsterdam.nl/zeno-paul-polak-en-maria-theresia-mair/

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.