Yvonne Süskind

Yvonne Süskind is geboren op 28 maart 1939 in Bergen op Zoom. Ze is de dochter van Walter Süskind (1906-1945) en Johanna Süskind-Natt (1906-1944). Haar ouders waren vanwege het opkomende antisemitisme in 1938 vanuit Keulen naar Nederland verhuisd. In Bergen op Zoom woonden ze in de Burgemeester Mathonstraat 7.

Yvonne Süskind

Voornaam
Yvonne
Achternaam
Süskind
Geboortedatum
28 maart 1939
Geboorteplaats
Bergen op Zoom
Sterfdatum
25 oktober 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Op 19 maart 1942 moest het gezin op last van de bezetter verhuizen naar Amsterdam. Ze gingen wonen op de Nieuwe Prinsengracht 51-1. Yvonnes vader Walter kreeg werk bij de Joodse Raad als chef bagage- en ordedienst. In die functie was hij de beheerder van de Hollandsche Schouwburg, waar Amsterdamse Joden zich moesten melden voordat ze gedeporteerd zouden worden naar Kamp Westerbork.

Yvonne en haar moeder Johanna werden gescheiden van vader Walter en moesten direct naar de gaskamers.

Vanwege Walters vloeiende Duits en het feit dat hij destijds met de toen in Amsterdam werkzame SS-officier Ferdinand aus der Fünten op school had gezeten, vertrouwden de Duitsers hem en kon hij zonder argwaan te wekken de gegevens van geregistreerde Joodse kinderen vervalsen en ze laten onderduiken en ontsnappen via de nabijgelegen crèche op de Plantage Middenlaan 38 in Amsterdam.
De kinderen werden achterom door de tuin naar de Hervormde Kweekschool gebracht. Hiervandaan gingen ze in een tas, mand of rugzak naar buiten en werden per tram en trein naar Limburg, Drenthe en Friesland gebracht waar het verzet onderduikadressen regelde. Gedurende de achttien maanden dat Walter de Schouwburg beheerde, moet hij met behulp van een aantal verzetsgroepen zeker 600 kinderen en ook een aantal volwassenen gered hebben van deportatie.

Uiteindelijk moest het gezin Süskind op 29 september 1943 zelf ook op transport naar Westerbork. Ze kwamen in barak 63. Op 4 september 1944 werden ze vandaaruit op transport gezet naar Theresienstadt. Op 23 oktober 1944 moest het gezin hier weer weg, naar Auschwitz-Birkenau. Yvonne en haar moeder Johanna werden gescheiden van vader Walter en moesten direct naar de gaskamers. De sterfdatum van Yvonne en Johanna is 25 oktober 1944, ze waren respectievelijk 5 en 38 jaar oud.

Walter stierf uiteindelijk rond 28 februari 1945 op een onbekende plek, mogelijk tijdens een van de transporten van kamp naar kamp, de zogenaamde dodenmarsen. Hij was toen 38 jaar oud.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.