Aaron Walg

Aaron Walg was de derde zoon van Abraham Walg en Ester Walg-Cracau. Hij is geboren op 3 januari 1937 in Vlissingen. Zijn broers Victor en Marcus waren toen 2 en 1 jaar oud. De jongste zoon van het gezin Jacques kwam in 1939 ter wereld.

Aaron Walg

Voornaam
Aaron
Achternaam
Walg
Geboortedatum
03 januari 1937
Geboorteplaats
Vlissingen
Sterfdatum
07 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Na hun huwelijk vestigden Abraham en Ester zich in Goes, waar Abraham als koopman in manufacturen de kost verdiende. Ester raakte al snel in verwachting en op 16 oktober 1934 werd hun oudste zoon Victor geboren. Een jaar later volgde een tweede zoon, Marcus, op 11 oktober 1935. Zakelijk waren Abraham en Ester echter in grote problemen geraakt. Twee weken na de geboorte van Marcus verklaarde de Middelburgse rechtbank Abraham Walg, manufacturier te Goes, wonende aan de Papegaaistraat 12 failliet.

Aaron, Victor en Marcus

Ook Victor, zijn broers en zijn ouders werden gedwongen met de trein naar Amsterdam te vertrekken.

 

Het gezin Walg verhuisde daarop naar Kloetinge, waar Abraham en Ester met hun twee kleine kinderen op de Heernisseweg B 45 gingen wonen. Een jaar later, nadat het faillissement zonder enige uitkering aan de schuldeisers was beƫindigd, vertrokken zij naar Vlissingen. Daar werd op 3 januari 1937 hun derde zoon Aaron geboren. Als woonadres noemt de burgerlijke stand De Ruijterstraat 7. Ook dat verblijf was echter van korte duur. In oktober van hetzelfde jaar meldde de Zeeuwsche Koerier dat A. Walg en zijn gezin zich in Sas van Gent gevestigd hadden. Vandaar ging het in januari 1939 naar Terneuzen waar het gezin Walg een huurwoning op de Van Steenbergenlaan 50 betrok. Hier werd hun laatste zoon Jacques op 24 oktober 1939 geboren.

De Van Steenbergenlaan voor de sloop

Abraham bood zijn waren aan op de markt in Terneuzen en op markten in de buurt. Door overlevenden werd hij getypeerd als een grappige man die letterlijk alles kon verkopen. De zaterdagmarkten werden overgeslagen; de familie Walg vierde dan sabbat.

Op 24 maart 1942 moesten alle Joden Zeeland verlaten. Abraham en Ester werden gedwongen hun woning te ontruimen. Samen met hun kinderen moesten ze Zeeland verlaten en naar Amsterdam verhuizen. Er mocht niet meer mee dan een koffer met kleding. In Amsterdam werden ze ondergebracht bij een onbekende Joodse familie aan de Plantage Middenlaan 44 en brak een periode aan van onzekerheid, wachten en verveling. Dat zal voor de vier jonge broers niet makkelijk zijn geweest.

Via de verzamelplaats De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam kwam het hele gezin Walg op 3 september 1942 in kamp Westerbork. De volgende dag vertrokken ze alweer met een transport naar Auschwitz. Moeder Ester en haar vier zoontjes Victor, Marcus, Aaron en Jacques werden op 7 september 1942, meteen na aankomst in Auschwitz, vermoord. Ester was 34, de kinderen 7, 6, 5 en 2 jaar oud.

Abraham was een van de velen die in Cosel uit de trein gehaald is. Deze mannen werden tewerkgesteld. Op 19 februari 1944 is Abraham in Extern Kommando Ludwigsdorf omgekomen. Hij was toen 38 jaar.

Hun woning aan de Van Steenbergenlaan 50 werd in 1973 gesloopt. Het gezin Walg-Cracau wordt in Terneuzen herdacht door zes struikelstenen in de Van Steenbergenlaan.

 

 

Bron: https://struikelstenenzeeland.nl

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.