Veronika Slager

Eind 1942 waren 1.087 mensen als patiënt opgenomen in Het Apeldoornsche Bosch. Een van de patiënten was Veronika Slager. Het leven van Veronika Slager begon op 7 juni 1879. Op deze dag werd Veronika Slager geboren in Steenwijk. Veronika Slager kwam uit een Nederlands-Israëlitisch gezin. Ze was de dochter van David Slager en Betje Beddekoper. Haar ouders hadden een manufacturenzaak in de Gasthuisstraat. Veronika had acht broers en zussen.

Veronika Slager

Voornaam
Veronika
Achternaam
Slager
Geboortedatum
07 juni 1879
Geboorteplaats
Steenwijk
Sterfdatum
25 januari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Na het overlijden van haar moeder, verhuisde het gezin naar de Molenstraat. Hun winkel daar was een handel in wild en gevogelte, huiden, wol en aanverwante artikelen. Veronika en haar zus Bertha werkten mee in de huishouding en in de winkel. Nadat haar ouders overleden waren en oudere broers waren verhuisd, woonde Veronika samen met haar zus Bertha en haar broers Aron en Marcus. Vanaf 1923 waren deze vier eigenaar van de zaak. Toen Aron en Marcus overleden waren, werd de winkel in 1932 gesloten.

Mogelijk leden zij zeer onder de spanning van de Jodenvervolging en dachten zij in Apeldoorn een veilige plek gevonden te hebben.

Veronika en haar zus Bertha verhuisden naar de J.H. Tromp Meesterstraat 8. Ze hadden een woning met zes kamers. Er is een inventarislijst bewaard gebleven van hun bezittingen. Op 28 oktober 1942 verhuisden de zussen naar Apeldoorn en werden opgenomen in Het Apeldoornsche Bosch. Mogelijk leden zij zeer onder de spanning van de Jodenvervolging en dachten zij in Apeldoorn een veilige plek gevonden te hebben.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 kwamen er leden van de Ordedienst van kamp Westerbork aan in het Apeldoornse Bosch. Midden in de nacht werden alle patiënten en 50 man personeel meegenomen. De patiënten werden bruut wakker gemaakt. De gevangenen werden direct naar het station gebracht waar een trein klaarstond met veertig wagons. Deze trein reed regelrecht naar Auschwitz. Op 25 januari 1943 kwam de trein daaraan. De patiënten werden allemaal direct vermoord. Ook Veronika Slager. Ze is drieënzestig jaar geworden.

Gedenkteken in Steenwijk

In 2017 zijn er struikelstenen gelegd voor Bertha en Veronika Slager.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.