Ursula Bein

Ursula Lore Bein was een dochter van Ernst Bein en Margarete Sarason. Haar ouders waren in 1921 in Hamburg getrouwd. Op 5 juli 1922 werd hun dochter Erika geboren en op 26 mei 1925 volgde Ursula. In november 1933 raakte vader zijn baan kwijt. Moeder werd ziek en was vanaf december 1936 opgenomen in een psychiatrische kliniek in Hamburg. Ursula en haar zus moesten van school af en bezochten vanaf dat moment de Joodse school in de Carolinenstrasse.

Ursula Bein

Voornaam
Ursula Lore Sara
Achternaam
Bein
Geboortedatum
26 mei 1925
Geboorteplaats
Nürnberg
Sterfdatum
24 september 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Met moeder ging het niet beter en in 1938 werd ze in Langenhorn verpleegd. Haar diagnose luidde: 'Ernstige depressies met paranoïde buien' en ze was bij tijd en wijle suïcidaal. In haar dossier was te lezen dat ze haar Joodse afkomst vervloekte en dat ze het Derde Rijk de schuld gaf van haar 'gekte'. Uiteindelijk overleed ze op 31 juli 1940 aan een longontsteking. Ursula woonde met haar vader Dr. Ernst Bein en haar zus Erika Bein aan de Eppendorferstrasse 64 in Hamburg.

Ursula had humor. Ze hield van tekenen en grappige verhaaltjes schrijven.

Op 7 september 1939 kwam de 14-jarige Ursula in Nederland op de Quakerschool in Eerde terecht waar ze een landbouwopleiding volgde. Ursula wilde na haar opleiding graag naar de Verenigde Staten. Ursula had humor. Ze hield van tekenen en grappige verhaaltjes schrijven. Op de Quakerschool maakte ze veel kleine boekjes, zoals liefdesverhaaltjes met grappige tekeningetjes voor haar vriendin Mia Künkel. Ze had het met haar vriendinnen erg naar haar zin op de Quakerschool.

De Quakerschool in Eerde

Op 9 april 1943 moest Ursula met andere Joodse leerlingen vanuit Eerde naar kamp Vught. Op 17 juli 1943 kwam ze vanuit Vught in kamp Westerbork aan en sliep er in barak 61. In het kamp op de Drentse heide had ze een baantje als dienstmeisje in het weeshuis. Ook heeft ze geprobeerd haar doopgetuigenis van de Quakers te bemachtigen om zo als gedoopte Jood voorlopig vrijstelling van transport te krijgen. Dat is niet gelukt. Op 21 september 1943 werd ze op transport gezet naar het concentratiekamp Auschwitz en daar bij aankomst op 24 september 1943 vermoord. Ursula is 18 jaar geworden.

Het monument bij kasteel Eerde met ook de naam Ursula Bein.

Haar vader en haar zus waren al in 1941 vanuit Hamburg naar Minsk gedeporteerd. Op de transportlijst stond vermeld dat Erika zich 'vrijwillig gemeld heeft voor evacuatie'. Geen van beiden keerde terug. Aan de Eppendorpferstrasse 64 te Hamburg ligt een Stolpertstein voor Ursula.

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.