Tina Heimann

Tina Heimann werd op 17 oktober 1905 in Schwanfeld, Duitsland, geboren. In de jaren dertig vluchtte ze naar Nederland. Eerst was ze enige tijd in Enschede en om vervolgens begin 1940 een maand in Rotterdam te verblijven. 

Tina Heimann

Voornaam
Tina
Achternaam
Heimann
Geboortedatum
17 oktober 1905
Geboorteplaats
Schwanfeld
Sterfdatum
26 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Later was ze verantwoordelijk voor de keuken in het jeugd-alijahtehuis in Mijnsheerenland (maart tot oktober 1940) en daarna in het Paviljoen Loosdrechtse Rade. In het Paviljoen Loosdrechtsche Rade verbleef een groep Duits-sprekende Joodse jongeren die zonder ouders of andere familie na 1938 naar Nederland gevlucht waren. Zij stonden bekend als alijah-jeugd of Palestina-pioniers. Ze behoorden bij de zionistische beweging die ernaar streefde een Joods Nationaal Tehuis in Palestina op te bouwen. Overdag werkten ze bij boeren en ambachtslieden in de omgeving om het vak te leren.

Tina was een lieve vriendelijke vrouw die uitblonk in het handwerken.

Tina was in Loosdrecht verantwoordelijk voor de keuken van het Paviljoen en hielp als dienstbode in de grote huishouding. Het aantal bewoners van het Paviljoen liep in de eerste oorlogsmaanden snel op toen de Duitsers het tehuis in Mijnsheerenland sloten. De jongeren werden daarvandaan voor het overgrote deel naar Loosdrecht gebracht, zodat het aantal pioniers daar in 1940 al snel ruim 70 bedroeg. Het aantal jongeren was zo groot dat enkelen van hen voor de nacht werden ondergebracht in het hotelletje van de Loosdrechtse Joodse familie Deen. Naast het Paviljoen was de kwekerij van de Joodse familie Waterman gevestigd. Tina werd ondergebracht bij deze familie Waterman, die ze tevens hielp in de huishouding. Barend Waterman (1890) was getrouwd met Jet (Henriƫtte) Lopes Cardozo (1893). Het echtpaar kreeg 5 kinderen. De jongste twee gingen naar de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven. Daar leerden Barend en Jet de onderwijzer Joop Westerweel kennen. Joop vertrok in 1940 naar Rotterdam waar hij hoofd werd van de Montessorischool en richtte daar de Westerweel-verzetsgroep op.

Tina was een lieve vriendelijke vrouw die uitblonk in het handwerken. Haar vader was een veehandelaar. Het gezin had in Schwanfeld (Wurzburg) een boerderij waardoor Tina goed kon melken en alle takken van het boerenbedrijf kende.

Tina was vanaf eind 1942 ondergedoken bij de moeder van Joop Westerweel. Door verraad werd ze in maart 1943 opgepakt. Op 19 maart 1943 kwam ze in kamp Westerbork aan als strafgeval. Ze kwam terecht in barak 66 (strafbarak). Op 23 maart 1943 werd ze op transport gesteld naar Sobibor. Daar werd ze op 26 maart 1943 vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.