Sophie Odewald-Israels

Sophie Israels is geboren op 19 september 1871 in Hoogezand als dochter van Levie Heiman Israels en Saartje Israels-Frank. Haar ouders kregen acht kinderen waarvan er vier jong overleden. Sophie trouwde met Philip Odewald. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: Saartje en Heiman.

Sophie Odewald-Israels

Voornaam
Sophie
Achternaam
Odewald-Israels
Geboortedatum
19 september 1871
Geboorteplaats
Hoogezand
Sterfdatum
09 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

 

Sophie, haar man Philip en zoon Heiman beheerden Hotel Odewald aan de Stationsstraat 7 in Groningen. Haar man stief in 1936. Hij is verdronken in het Verbindingskanaal te Groningen.Daarna hebben moeder en zoon het hotel van de hand gedaan.

Tijdens de oorlog verhuisde Sophie Odewald, samen met haar zoon Heiman,  naar Amsterdam. Ze woonden aan de Nieuwe Hoogstraat 9-11 en de Wielingenstraat 36. Sophie was in Amsterdam kookster in de rituele keuken van ziekenhuizen. Daarnaast hielp ze bij de afdeling voedselbereiding voor vertrekkenden in Cafe de Paris. Cafe de Paris aan de Beethovenstraat 9 was altijd een geliefd trefpunt voor Duitse en Nederlandse Joden.

Op zondag 20 juni 1943 vond in Amsterdam Zuid en in een deel van Amsterdam Oost een grote razzia plaats om de laatste overgebleven Joden op te pakken

Op zondag 20 juni 1943 vond in Amsterdam Zuid en in een deel van Amsterdam Oost een grote razzia plaats om de laatste overgebleven Joden op te pakken. De bezetter sloot, samen met de Amsterdamse politie, alle straten af en ging de huizen binnen om de Joden naar de verzamelplaatsen te brengen. Waarschijnlijk is Sophie deze dag ook opgehaald want zij kwam op 20 juni 1943 aan in kamp Westerbork waar ze twee weken in barak 61 verbleef. Op dinsdag 6 juli 1943 werd ze naar Sobibor gedeporteerd. In deze 17e trein naar Sobibor vanuit kamp Westerbork bevonden zich 2417 mannen, vrouwen en kinderen. Allen zouden bij aankomst in Sobibor op vrijdag 9 juli 1943 direct worden vermoord. Sophie werd 71 jaar. Ook Heiman werd vermoord. Dochter Saartje wist de oorlog te overleven door onder te duiken.

 

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.