Sophia Kaatje van Hasselt werd op 20 april 1933 geboren in Waskemeer. Zij was de dochter van Simon van Hasselt (Siddeburen, 05-11-1900) en Geertje Nieweg (Delfzijl, 03-05-1904). Simon en Geertje trouwden op 20 mei 1927 in Appingedam. Sophia had een zus, Hermi Sophia (Slochteren, 01-08-1928). De dochters zijn vernoemd naar de moeder van Geertje (Sophia) en de moeder van Simon (Kaatje).
Sophia van Hasselt
- Voornaam
- Sophia Kaatje
- Achternaam
- van Hasselt
- Geboortedatum
- 20 april 1933
- Geboorteplaats
- Ooststellingwerf
- Sterfdatum
- 12 februari 1943
- Sterfplaats
- Auschwitz
Vader Simon was onderwijzer en heeft op meerdere scholen gewerkt. In de jaren ’20 was hij onderwijzer op de school in Siddeburen die hij zelf als kind ook had bezocht. In 1932 verhuisde het gezin naar Haulerwijk-Beneden (na de oorlog werd de naam veranderd in Waskemeer) waar Simon hoofd werd van de school aldaar. Een jaar na zijn benoeming werd Sophia daar geboren. Het gezin woonde in de onderwijzerswoning direct naast de school. Hermi en Sophia waren zelf ook leerlingen op de school van hun vader.
Als gevolg van de maatregelen tegen Joden tijdens de oorlog werd Simon van Hasselt in 1941 ontslagen op de school in Waskemeer, want hij was van “Joodschen Bloede”. Onder andere onderwijzers en ambtenaren die Joods waren werden uit hun functie gezet. De familie verhuisde op 1 april 1941 naar Winschoten, waar Simon aan de Joodse school zou gaan werken. Kort daarna werd Simon hoofd van de Joodse school aan de Prinsenstraat in Groningen. Het gezin ging toen wonen aan de Van Heemskerckstraat 29 in de stad. Sophia bezocht ook kort deze Joodse school. Op een foto uit 1942 is Sophia te zien te voet onderweg met haar vader, beiden met de Jodenster op hun kleding.
Voor de voormalige onderwijzerswoning in Waskemeer liggen struikelstenen voor Sophia, haar zus en haar ouders.
Omdat haar vader als onderwijzer aan de Joodse school eerst nog onmisbaar was, werden Sophia en haar familie in 1942 met rust gelaten. Maar op 4 februari 1943 werd het gezin Van Hasselt alsnog naar kamp Westerbork overgebracht. Daar waren ze maar kort. Ze verbleven in barak 65.
Op 9 februari 143 werden Sophia, Hermi, Geertje en Simon weggevoerd naar Auschwitz. Op 12 februari 1943, direct na aankomst, zijn alle gezinsleden daar vermoord. Sophia was toen 9 jaar oud.
De school in Waskemeer werd na de oorlog naar Simon van Hasselt vernoemd. In de hal hing een plaquette ter nagedachtenis aan het gezin Van Hasselt, die na de opheffing ook een plek in de nieuwe school heeft gekregen.
Ook in Groningen is er een school vernoemd naar Simon van Hasselt. Voor de voormalige onderwijzerswoning in Waskemeer liggen struikelstenen voor Sophia, haar zus en haar ouders.