Sophia de la Mar

Sophia de la Mar is geboren op 14 maart 1869 in Amsterdam als dochter van Alexander de la Mar en Marianna Israel de Vita. De familie was lid van de Portugees Israƫlitische Gemeente. Als kind verhuisde Sophia met haar ouders in 1874 van Amsterdam naar Hilversum waar het gezin ging wonen op Lommer-Oord. Sophia trouwde met Samuel du Mosch op 25 maart 1897. Dit huwelijk werd na tien jaar ontbonden, op 25 november 1907. Op 12 september 1932 keerde Sophia terug naar Amsterdam. Ze woonde aan de Vossiusstraat 50 boven in Amsterdam.

Handtekening van Sophia

Sophia de la Mar

Voornaam
Sophia
Achternaam
de la Mar
Geboortedatum
14 maart 1869
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
20 november 1943
Sterfplaats
Westerbork

Bij de grote razzia van 20 juni 1943 in Amsterdam werden voor de laatste keer grote groepen Joden opgepakt en gedeporteerd. De Ordedienst van kamp Westerbork met mannen die zelf ook kampgevangene waren werd hierbij ingezet.

De Ordedienst van kamp Westerbork bij de razzia op 20 juni 1943. (bron: NIOD)

Omdat eerdere razzia's onvoldoende resultaat hadden besloot de Duitse bezetter deze razzia in het geheim voor te bereiden. Vroeg in de ochtend werden Amsterdam-Zuid en de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost compleet afgesloten. Met luidsprekerwagens werd de Joodse bevolking naar de verzamelpunten Daniel Willinkplein, Sarphatipark en Olympiaplein gedreven. Door de speciaal uit kamp Westerbork overgekomen administratie werden de persoonsgegevens verwerkt. Met trams werden ze vervolgens naar het treinstation Muiderpoort gebracht.

Razzia 20 juni 1943 - mensen in afwachting van deportatie. (bron: NIOD)

Hiervandaan vertrokken de opgepakten om drie uur met een lange passagierstrein en kwamen om negen uur in de avond in kamp Westerbork aan. Meer dan 5500 mensen kwamen er die dag op deze manier van Amsterdam naar Westerbork.

Razzia 20 juni 1943 - mensen verzameld op het Olympiaplein. (bron: NIOD)

Vanuit Kamp Westerbork werden ze bijna allemaal in de weken erna met goederentreinen naar Sobibor en Auschwitz getransporteerd waar de meesten direct bij aankomst vermoord werden.

Ook Sophia hoorde bij de groep die op 20 juni 1943 werd opgepakt. Aan het eind van de dag vond ze zichzelf terug in een stapelbed in barak 66.

Interieur woonbarak - tekening Otto Birman

Ook Sophia hoorde bij de groep die op 20 juni 1943 werd opgepakt. Aan het eind van de dag vond ze zichzelf terug in een stapelbed in barak 66. Sophia werd ziek. Ze overleed in kamp Westerbork op 20 november 1943.

Meldezettel over 20 november 1943 met bericht van overlijden Sophia de la Mar.

In het crematorium van het kamp werd haar lichaam verast op 24 november 1943. Haar urn met nummer 454 werd op 22 februari 1944 bijgezet voor het monument op de begraafplaats Beth Haim aan Ouderkerk aan de Amstel. Er is daar nu nog een klein grafsteentje met haar naam te vinden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.