Simon Siemons

Zijn voeten, ver van klein, die zijn millioenen waard!
Hij slaat ons allemaal met deez’ immense planken,
De schoenmaker mag hem daarvoor wel extra bedanken!
Hoe wijs heeft toch het lot ook hier weer beschikt,
Had hij die voeten niet, voor ’t zesde niet geschikt!!

Simon Siemons

Voornaam
Simon
Achternaam
Siemons
Geboortedatum
29 mei 1913
Geboorteplaats
Winschoten
Sterfdatum
25 januari 1945
Sterfplaats
Oranienburg

Simon (‘Rudi’) Siemons maakte indruk op het veld. Door zijn lengte en zijn grote voeten, in WVV geroemd als ‘uitschuifbare voeten’, ‘de grootste voeten van Oost-Groningen’, was hij net even eerder bij de bal dan zijn tegenstander. Zelf vond Rudi de bewondering voor zijn schoenmaat een goede grap, want hij heeft zijn voetbalschoenen zelfs een keer onder de noemer ‘uitschuifbaar’ in de WVV’er te koop aangeboden.
Rudi meldde zich in 1931 – het jaar waarin hij 18 werd – aan als lid van WVV. Hij werd opgesteld als rechtsback in het derde elftal. Dat jaar liep WVV-III het kampioenschap net mis, maar een jaar later namen ze revanche en werden dat jaar als enige WVV-team kampioen. Sindsdien gold Rudi als een der prominenten van WVV. Enkele jaren na het kampioenschap zou hij nog promoveren naar het tweede elftal.

Door zijn lengte en zijn grote voeten, in WVV geroemd als ‘uitschuifbare voeten’, ‘de grootste voeten van Oost-Groningen’,

Niet alleen Rudi’s grote voeten werden gewaardeerd door de club. Hij was een vrolijke en hartelijke persoonlijkheid die – niet onbelangrijk – altijd op tijd kwam. Hij mocht graag een bijdrage leveren aan de feestavonden van WVV en waarschijnlijk was het een van zijn optredens die hem de bijnaam ‘Miss Rudana’ opleverde. Rudi woonde met zijn ouders en zijn oudere zus Johanna op de Binnenvenne 46.
Een gedeelte van het huis was voor de winkel. Vader Mozes hield hier een galanterie. Tot de snuisterijen die werden verkocht behoorden ook zelf uitgegeven ansichtkaarten. Zoals zovele joodse kinderen ging Rudi naar de Vissersdijkschool. Ook bezocht hij in zijn jonge jaren twee middagen in de week een joodse school in de Bosstraat om Hebreeuws te leren van meneer Koppens. Na zijn schooljaren kwam hij als verkoper bij vader in de winkel.
Na zijn huwelijk met Rebekka Wolff op 20 augustus 1937 ging het jonge stel wonen op Venne 50 in Winschoten. Rudi nam toen waarschijnlijk de zaak van zijn vader over. Rudi en Rebekka kregen twee dochters, Olga (geboren op 12 februari 1939) en Carla (25 december 1941). Rudi bleef lid van WVV totdat in de oorlog de anti-joods maatregelen van de bezetter dit onmogelijk maakten.

Begin oktober 1942 werd het jonge gezin Siemons gedeporteerd naar kamp Westerbork. Ze verbleven daar een kleine maand, daarna volgde transport naar Auschwitz. Moeder en oudste dochter werden daar direct na aankomst omgebracht. Het is onbekend wat er toen met Carla is gebeurd, zeker is dat ze samen met haar ouders en oudere zus op 2 november 1942 uit kamp Westerbork vertrok.
Rudi werd na aankomst in Auschwitz geselecteerd voor dwangarbeid. Groot en sterk als hij was wist hij dit meer dan twee jaar vol te houden. Hij overleed op 25 januari 1945 in kamp Oranienburg (Sachsenhausen). Rudi Siemons werd 44 jaar oud.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.