Simon Hijman

Simon Juliuszoon Hijman werd geboren in Schiedam op 12 januari 1871. Hij trouwde met Adèle Catharina Hijman-Andriesse, geboren te Vlissingen op 8 november 1873. Simon Hijman was boekverkoper in Arnhem. 

Simon Hijman

Voornaam
Simon
Achternaam
Hijman
Geboortedatum
12 januari 1871
Geboorteplaats
Schiedam
Sterfdatum
06 september 1944
Sterfplaats
Auschwitz

In 1895 startte Simon Hijman Jzn. een boekhandel aan de Koningstraat 64 in Arnhem. In 1919 ontstond na een fusie 'Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande NV'. De boekhandel bloeide en werd voor Arnhem een ‘plaats van ontmoetingen’. Naast boekhandel was 'Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande' uitgever van eigentijdse literatuur. Vanaf 1920 verscheen bijvoorbeeld de 21-delige serie Palladium, waarin in kleine, prachtig verzorgde oplagen de mooiste teksten werden gepubliceerd van de jonge generatie schrijvers, zoals Adriaan Roland Holst en Jan Greshoff. De uitgave van De Geschiedenis van de Nederlandse Letterkunde (1926) was jarenlang de meest toonaangevende Nederlandse literatuurgids. Simon Hijman verzamelde een grote collectie bibliografieën, waaronder de complete werken van Dickens, Goethe en Shakespeare.

Op 26 mei 1941 werd zijn boekhandel genazificeerd in het kader van de Entjüdung. Het bedrijf werd tot aan de bevrijding een filiaal van de ‘Volksche Uitgeverij Westland’.

Op 26 mei 1941 werd zijn boekhandel genazificeerd in het kader van de Entjüdung. Het bedrijf werd tot aan de bevrijding een filiaal van de ‘Volksche Uitgeverij Westland’. Hijman en zijn zoon Rudolf Julius, beiden directeur, werden ontslagen. Door onbekende oorzaak brandde het pand aan de Koningstraat op 30 april 1945 geheel uit. De eerder door de medewerkers geredde boekenverzameling en alle inventaris ging daarbij verloren. Simon Hijman en zijn vrouw Adèle Catharina Andriesse hadden twee kinderen die beiden de oorlog overleefden. Zijn zoon Rudolf Julius Hijman zette na de oorlog de activiteiten van Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande voort.
Het laatst bekende woonadres van het echtpaar Hijman is Velperweg 145 in Arnhem. Bekend is dat Simon en Adèle Hijman in december 1942 onderdoken op een boerderij in Lathum bij Arnhem. Door verraad werden zij opgepakt. Op 1 augustus 1944 werden ze naar kamp Westerbork gebracht en kwamen beiden in het ziekenhuis terecht. Simon in barak 5, Adele in barak 6.

Simon en Adèle werden met het laatste transport vanuit Westerbork op 3 september 1944 gedeporteerd als strafgeval.  Direct na aankomst daar op 6 september werden zij vermoord. Simon Hijman is 73 jaar geworden

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.