Henny Cohen

Henny Cohen is geboren op 29 juni 1943. Ze was de dochter van Simon Cohen, geboren in Hengelo op 19 november 1884, en Malvin Cohen-Roth, geboren in Satu Mare, Roemeniƫ, op16 april 1898. Henny had twee halfbroers: Levie (1911) en Izak (1918) en een halfzuster Regina (1914). Dit waren de kinderen uit het eerste huwelijk van haar vader Simon met Lena Dewitte (1879-1937).

Henny Cohen

Voornaam
Henny
Achternaam
Cohen
Geboortedatum
29 juni 1943
Sterfdatum
11 februari 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Het is niet duidelijk waar Henny geboren is. Zij staat niet ingeschreven in de burgerlijke stand van Hengelo. Henny kwam ter wereld gedurende de onderduiktijd van haar ouders en het is onbekend waar het gezin in die tijd verbleef.

Met Henny en haar ouders Simon en Malvin liep het slecht af. Ze werden verraden en opgepakt. Ze kwamen op 5 februari 1944 als strafgeval aan in kamp Westerbork, waar ze in barak 67, de strafbarak, geplaatst werden.

Binnenkomende transporten op 5 februari 1944. Vanuit Hengelo komen er 4 strafgevallen aan. Dat zijn zeer waarschijnlijk Simon, Malvin en Henny Cohen en een ander.

Drie dagen later werden ze op transport gesteld naar Auschwitz, waar ze op 11 februari 1944 om het leven zijn gebracht. Simon was toen 59 jaar, Malvin 45 en Henny 7 maanden oud.

Henny kwam ter wereld gedurende de onderduiktijd van haar ouders.

Op vrijdag 3 april is, ter ere van de bevrijding van Hengelo, 75 jaar geleden, in de Elzenstraat 3, alsnog een Stolperstein gelegd voor Henny Cohen, tussen de stenen van haar ouders, Simon en Malvin.

Ook de kinderen uit het eerste huwelijk van Simon doken onder. Na vele omzwervingen lukte het aan de beide zonen Levie en Izak om als Engelandvaarders dienst te nemen om te vechten tegen de bezetter. Zij overleefden de oorlog. Ook dochter Regina slaagde erin uit handen van de bezetter te blijven, zij was tijdens de oorlog ondergedoken geweest in een kippenhok in Lemmer.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.