Sientje Leeuwarden

Sientje Leeuwarden werd geboren op 18 maart 1901 in Amsterdam. Haar laatste bekende woonadres was Van Breestraat 72 in Amsterdam.

Sientje Leeuwarden

Voornaam
Sientje
Achternaam
Leeuwarden
Geboortedatum
18 maart 1901
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
22 mei 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Haar vriendin, Co Dorsman, die ook in Amsterdam woonde, bezocht Sientje regelmatig, ook toen dit door de nazi’s verboden werd. Sientje had met haar een waarschuwingsteken afgesproken: als een plant uit de vensterbank was weggehaald betekende dit dat het niet veilig was. Op een dag was dat moment daar.

Sientje droeg op haar Jodenster gespeld een geweertje dat door 2 handen gebroken is ten teken van pacifisme.

Sientje droeg op haar Jodenster gespeld een geweertje dat door 2 handen gebroken is ten teken van pacifisme. Als vorm van klein verzet stuurde ze ook wel eens een Duitse soldaat bewust de verkeerde kant op als hij haar naar de weg vroeg. Op 6 april 1944 kwam Sientje als strafgeval in kamp Westerbork terecht. Ze werd ondergebracht in barak 67, een van de strafbarakken van het kamp.

In een van de brieven vanuit Westerbork aan haar vriendin schrijft Sientje dat je met humor ook een heel eind komt.Na anderhalve maand in het kamp volgde er voor Sientje Leeuwarden op 19 mei 1944 transport naar Auschwitz. In opdracht van de kampcommandant werd dit transport gefilmd en de gemaakte beelden komen in menig documentaire over de vervolging van Joden voorbij. Direct na aankomst in Auschwitz op 22 mei 1944 werd Sientje Leeuwarden vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.