Sientje de Leeuw-Walvisch

Sientje Walvisch werd geboren in Amsterdam als het eerste kind van Joseph Walvisch en Heintje Wagenaar. Na Sientje volgden nog vier zussen en een broer. In haar jeugd woonde zij een aantal jaren met haar familie in Duitsland, waar haar vader werkte. Maar het gezin keerde na enige tijd weer terug naar Amsterdam.

Sientje de Leeuw-Walvisch

Voornaam
Sientje
Achternaam
de Leeuw-Walvisch
Geboortedatum
30 juli 1908
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
28 januari 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Sientje was getrouwd met Isaac de Leeuw, een Amsterdamse marktkoopman. Samen hadden ze een dochter, Elisabeth (Beppie), die in 1931 was geboren.

In januari 1944 werd het onderduikadres verraden

Isaac werd tijdens de februaristaking in 1941 opgepakt en naar Mauthausen overgebracht, waar hij op 6 september 1941 is gestorven. Sientje besloot daarop met Beppie onder te duiken en vond een adres aan de Molenaarslaan in Nieuw-Vennep. Daar was ook haar broer Jaap ondergedoken.

In januari 1944 werd het onderduikadres verraden en werden Sientje, Beppie en Jaap Walvisch opgepakt en naar Kamp Westerbork overgebracht. Kort daarna, op 25 januari 1944 werden ze naar Auschwitz gedeporteerd, waar Sientje en Beppie direct na aankomst in de gaskamers werden vermoord. Jaap kwam een aantal maanden later te overlijden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.