Selma Gertruida Keizer werd geboren in Deventer op 8 maart 1925. Ze was het 3e kind van in totaal vier. Haar vader was Izak Keizer, haar moeder heette Sientje Israël Keizer- Noach. De jongere zus van Selma heette Elionore Bernardine en haar oudere zussen waren Marianne en Clara.
Selma Keizer
- Voornaam
- Selma Gertruida
- Achternaam
- Keizer
- Geboortedatum
- 07 maart 1925
- Geboorteplaats
- Deventer
- Sterfdatum
- 26 januari 1943
- Sterfplaats
- Auschwitz
Foto links -website struikelstenen Deventer: https://struikelstenen-deventer.nl/14-familiegeschiedenissen/264-gezin-keizer
Het gezin woonde aan de Graaf van Burenstraat 22 in Deventer (nu nummer 37).
Graaf van Burenstraat 22 in 2023.
Selma stond in het schooljaar 1941/1942 ingeschreven in klas 4 van het Joods Lyceum te Zwolle. Uiteindelijk heeft ze 5 klassen lyceum gevolgd.
Op 10 mei 1940 viel nazi-Duitsland Nederland binnen en na 5 dagen was Nederland bezet. Al snel volgden er maatregelen tegen Joden en als gevolg daarvan moest Selma vanaf september 1941 naar het Joods Lyceum omdat andere scholen voor Joden verboden werden. Selma kreeg een functie bij de Joodse Raad. Ze werkte er als medewerkster sociale zorg. Ze hielp in de huishouding bij diverse gezinnen. Doordat ze op de lijst medewerkers van de Joodse Raad stond, werd verwacht dat het risico op deportatie kleiner werd.
Selma kon goed leren; ze hielp haar beste vriendin met huiswerk. Deze vriendin behoorde tot een gezin waar later onderduikers welkom waren. Op 15 januari 1943 kwam Selma samen met 2 van haar zussen en haar ouders aan in kamp Westerbork. Het is niet bekend waar ze in de periode voordat ze in Westerbork aankwamen verbleven. Het verblijf in doorgangskamp Westerbork was maar kort. Een week na aankomst zijn ze naar Auschwitz getransporteerd en daar werd Selma, samen met haar twee zussen en haar ouders meteen na aankomst vergast.
Selma’s oudste zus, Clara, heeft de oorlog overleefd door onder te duiken. Ze trouwde na de bevrijding en overleed in 1979 in België. In Deventer zijn struikelstenen gelegd op het adres waar Selma met haar familie woonde.