Sara Meijer

Sara Johanna Meijer werd geboren op 3 september 1927 in Gieten als dochter van Mendel Meijer en Jeanette Meijer- Gottfriedt. Sara was het derde kind na Salomon en Jozef Meijer. Sara’s tweede naam Johanna wordt niet in alle documenten genoemd maar wel in haar geboortebericht in de krant.

 

Sara Meijer

Voornaam
Sara Johanna
Achternaam
Meijer
Geboortedatum
03 september 1927
Geboorteplaats
Gieten
Sterfdatum
08 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

De ouders van Sara hadden een manufacturenzaak in Gieten. Sport speelde een belangrijke rol. Vader Mendel Meijer was 28 jaar bestuurslid van de KNVB. Alle gezinsleden waren liefhebber van de zwemsport en regelmatig te vinden in zwembad Het Zwanemeer in Gieten.Toen de oorlog uitbrak waren er al snel veel veranderingen voor dit Joodse gezin. De manufacturenwinkel werd in augustus 1942 geliquideerd. Het zwembad bezoeken werd verboden voor Joden, een maatregel die de familie Meijer zwaar moet zijn gevallen. Op 24 juni 1942 werd Sara's fiets in beslag genomen en vanaf mei 1942 moest ze een Jodenster dragen.

Sara was leerling van de Bonnerschool in Gieten. Zij heeft daar extra lang les gehad omdat vervolgonderwijs voor haar door de maatregelen tegen Joden praktisch onmogelijk was geworden. Op de Bonnerschool volgde ze speciale lessen en assisteerde zij de leerkrachten. Sara was op de Bonnerschool de enige leerling met een Jodenster. Ter nagedachtenis aan Sara is in het voorjaar van het jaar 2000 bij de Bonnerschool een beeldje onthuld.

Mendel verklaarde later dat de NSB-burgermeester van Gieten persoonlijk bij hun arrestatie betrokken was.


De familie Meijer met Sara aan de rechterkant.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden Mendel, Jeanette, Sara, oom Bernard en kostganger Izaak de Bruin gearresteerd. Mendel verklaarde later dat de NSB-burgermeester van Gieten persoonlijk bij hun arrestatie betrokken was. De rit ging naar kamp Westerbork. Enkele dagen later, op 5 oktober, volgde transport naar Auschwitz. Mendel werd al in Cosel, ongeveer 100 km voor Auschwitz, uit de trein gehaald en werd van daar doorgestuurd naar een werkkamp.

Sara werd op 8 oktober 1942, direct na aankomst in Auschwitz vergast. Ze werd maar 15 jaar oud. Haar moeder kwam om op 31 mei 1943, 50 jaar oud. De broers van Sara kwamen via het Joodse werkkamp Linde in kamp Westerbork terecht en werden op 23 september 1942 gedeporteerd naar Auschwitz waar ze beiden binnen een week stierven. Vader Mendel Meijer overleefde als enige van het gezin de oorlog en keerde terug naar Gieten. Hij heeft zijn verhaal in 1947 door het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie laten optekenen.

De namen van Sara en haar omgekomen familieleden staan op een gedenksteen voor het oude gemeentehuis in Gieten.

De namen van Jozef, Salomon en Sara staan bovendien ook op een gedenksteen met namen van in de oorlog omgekomen leerlingen en oud-leerlingen van de Rijks HBS te Assen nu te vinden in de hal van het Nassau college te Assen.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.