Samuel Joles

Samuël Joles is geboren op 24 oktober 1880 in Meppel. Zijn vader was Levie Samuel Joles en zijn moeder Hendrina Geertruid Joles-van Gelder. Samuël had 2 oudere broers en 1 oudere zus. Na hem kregen zijn ouders nog 1 dochter.
Samuëls vader overleed in 1897 in Meppel. Moeder Hendrina was toen echter al getrouwd met de weduwnaar Manuel Meijers, dat huwelijk vond plaats in 1885 in Eibergen. Het gezin ging wonen in Borculo.
Manuel had al 3 kinderen en hij en Hendrina kregen samen nog 1 zoon en 3 dochters, waarvan 1 dochtertje maar 2 maanden oud werd. Het bracht het kindertal van dit samengestelde gezin dus op 11.


Samuel Joles in het midden. 

Samuel Joles

Voornaam
Samuel
Achternaam
Joles
Geboortedatum
24 oktober 1880
Geboorteplaats
Meppel
Sterfdatum
20 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Het is niet bekend wanneer Samuël en zijn broer Joël in Leeuwarden zijn komen wonen.
Samuël verloofde zich op 18 november 1927 met de 17 jaar jongere Kaatje de Jong. Het adres van Samuël is dan St. Jacobsstraat 6.

Kaatje is geboren op 12 februari 1897 in Leeuwarden. Ze is de dochter van Isak de Jong en Sophia de Jong-Stibbe.
Op 7 maart 1928 trouwden Samuel en Kaatje. Kaatje trok in op het adres St. Jacobsstraat 6 in Leeuwarden. Het huwelijk bleef kinderloos.

Samuël Joles was handelsreiziger in metaalwaren. Hij werkte bij zijn zes jaar jongere broer Joël in diens fabriek in metaalwaren, gevestigd aan het Zuidvliet in Leeuwarden. Joël begon zijn zaak op nummer 106, maar na zijn fusie met de niet-Joodse De Bruin verhuisde hij naar het Zuidvliet 166.
Samuël stond bekend als een ‘ontzettend ijverig mannetje’.

In het bedrijf van Samuëls broer werden alle mogelijke metaalwaren, huishoudelijke artikelen als lampen en krantenbakken gefabriceerd, maar ook stallantaarns en onderdelen voor de spoorwegen. Zo nu en dan arriveerden er op wagonladingen vol glaswerk, die dan voor de nieuw te fabriceren lampen waren bestemd.

Uit:  't Kleine Krantsje, 1979

We gaan nu naar Polen; 5 naast elkaar op een bank; 2 dagen en 2 nachten.

Samuel Joles, 6e van links. Privé-collectie

In ’t Kleine Krantsje van maart 1988 valt te lezen dat Samuël lid was van ‘De Friesche Club’. Hij wordt daar omschreven als een van de minder opvallende leden. ‘De Friesche Club’ was een in 1901 opgerichte niet-Joodse sociëteit, waarvan een groot aantal van de leden, zo’n 30 van de 500, Joods waren. De bijeenkomsten vonden plaats in de voormalige schouwburgzaal aan het Ruiterkwartier. De leden konden biljarten en kaarten en er zal veel gepraat zijn.

Uit: 't Kleine Krantsje, 1988

Samuël en Kaatje kwamen op 9 maart 1943 aan in kamp Westerbork en verbleven er in barak 83.

Fragment deportatielijst Leeuwraden, 9 maart 1943

 Op 17 maart 1943 volgde hun transport naar Sobibor. In de trein, onderweg naar Polen, schreef het echtpaar Joles het volgende kaartje aan de heer Kiestra in Leeuwarden:

"Zijn vertrokken naar het buitenland. Tot weerziens! We zijn één week in Westerbork geweest. Het eten ging maar in een barak met 150 mensen. Ik ben al een paar dagen ziek geweest van de koude. We gaan nu naar Polen; 5 naast elkaar op een bank; 2 dagen en 2 nachten. We zullen ons er met Gods hulp wel doorslaan. We mogen niet schrijven; Zitten ook Groenen in de trein. Groeten aan de Braaksma's. Wees van mij gegroet; nog eenmaal op Nederlands bodem. Afzender: je weet wel."

Samuël en Kaatje Joles-de Jong werden op 20 maart 1943 in Sobibor vermoord. Samuël was toen 62 en Kaatje 46 jaar oud.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.