Sam Stern

Sam Stern wordt op 5 maart 1919 in Assen geboren. Zijn vader heeft een dansschool. Hij voetbalt bij de Asser voetbalvereniging Achilles’94. Als de oorlog uitbreekt zit Sam in militaire dienst. Na de overgave van het Nederlandse leger keert hij terug naar huis en probeert zijn dagelijkse leven weer op te pakken. Begin 1942 wordt vader Stern tewerkgesteld in het Joodse werkkamp Orvelte. In augustus van dat jaar wordt de 23-jarige Sam opgeroepen: op 19 augustus wordt hij in kamp Westerbork geregistreerd. Vanaf zijn binnenkomst in het kamp houdt slechts één vraag hem bezig: hoe overleef ik dit. En hoe leef ik verder. Sam weet een baantje te krijgen in de ziekenbarak. Hierdoor wordt hij voorlopig vrijgesteld van transport.

Sam Stern

Sporten is in het kamp verplicht en erg populair onder jongeren. Atletiek, gymnastiek en handbal zijn sporten die door de kampgevangen kunnen worden beoefend. De voorkeur van Sam gaat uit naar voetbal. Onder leiding van voormalig Oostenrijkse international Ignatz Feldmann wordt in 1943 een competitie gestart tussen de verschillende diensten in het kamp. Elke zondagmiddag voetballen verschillende teams tegen elkaar. Er wordt ook een kampelftal gevormd met de beste spelers uit de competitie. Sam behoort tot dit selecte gezelschap.

Sam Stern (boven, 5e van links) als voetballer in kamp Westerbork.

Sam Stern weet door zijn contacten en zijn baantje in de ziekenbarak op de lijst met ‘onmisbare krachten’ te komen. Hierdoor maakt hij, ondanks twee keer op de transportlijst te hebben gestaan, op 12 april 1945 de bevrijding van kamp Westerbork mee. Sam’s vader, moeder en zusje Eva zijn wel vanuit Westerbork gedeporteerd.

Voetbal

De voorkeur van Sam gaat uit naar voetbal. Onder leiding van voormalig Oostenrijks international Ignatz Feldmann wordt in 1943 een competitie gestart tussen de verschillende diensten in het kamp.

Zijn ouders werden op 19 februari 1943 in Auschwitz vermoord. Eva zou de bevrijding van Bergen-Belsen op 15 april 1945 nog meemaken, maar als gevolg van de ontberingen sterft ze ruim een maand later. In 1945 opent Sam de dansschool van zijn vader weer. In 1947 trouwt hij met Truus van Zuiden. Ze krijgen twee dochters.

Veel meer over het verblijf van Sam Stern in kamp Westerbork is te lezen in zijn boek 'Ziekenbroeder in kamp Westerbork'.

                                      

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.