Salomon van Straten

In 1938 vierde Salomon Hartog van Straten zijn 40-jarig jubileum als huisarts in Gorinchem. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde werd daarom in de rubriek personalia aandacht besteed aan de jubilaris: Salomon van Straten werd in het stuk beschreven als iemand die niet graag op de voorgrond trad, maar vanwege zijn onafhankelijk karakter, kritische geest, maar bovenal eerlijkheid en collegialiteit populair was bij patiënten en collega’s. “Van harte verheugen de collega’s uit Gorinchem en omstreken zich in dit jubileum van een der hunnen, die de nobele traditie van den degelijken, zelfstandigen en zorgzamen huisarts gedurende zijn geheele loopbaan trouw is gebleven, en wenschen hem van harte nog vele jaren van ongestoorde werkkracht en welvaren toe.”
https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1938111420003a.pdf

Salomon van Straten

Voornaam
Salomon Hartog
Achternaam
van Straten
Geboortedatum
15 februari 1871
Geboorteplaats
Gorinchem
Sterfdatum
28 januari 1943
Sterfplaats
Groningen

Salomon Hartog van Straten werd op 15 februari 1871 in Gorinchem geboren. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam, waar hij zijn artsexamen aflegde op 5 maart 1898. Hij werd kort daarna huisarts te Gorinchem en trouwde op 3 augustus 1898 met Barendina Polak, geboren 28 januari 1873 in Delft. Ze woonden in de Arkelstraat 37 in Gorinchem. Ze kregen 3 kinderen: Willem Nico, Leo Bernard en Karel Herman. Karel overleed, 25 jaar oud, in 1935.


De Standaard, 30-03-1937

De in 1938 door collega’s toegewenste vele ongestoorde jaren bleven beperkt tot anderhalf jaar, want toen brak de oorlog uit en kreeg ook Salomon al snel te maken met grote veranderingen, verslechteringen, en uiteindelijk zijn gedwongen vertrek uit Gorinchem. Toen het vanaf mei 1941 voor Joodse artsen verboden werd om niet-Joodse patiënten te behandelen leverde dat in Gorinchem problemen op omdat van de 5 huisartsen 3 Joods waren. Protesten leverden niets op zodat ook Van Straten vanaf dat moment alleen nog Joodse patiënten mocht behandelen. Nadat de eerste Joden uit Gorinchem in oktober 1942 waren weggevoerd, volgde de maand erop een tweede groep. Salomon van Straten werd op 16 november 1942 via eerst het Huis van Bewaring in Rotterdam en vervolgens Amsterdam naar kamp Westerbork overgebracht. Op 18 november 1942 werd hij daar ingeschreven. Hij was alleen, want zijn vrouw verbleef op dat moment in het ziekenhuis van Gorinchem, waar zij maandenlang, tot aan haar vertrek uit Gorinchem in april 1943, werd verpleegd.

                    
                       Barendina van Straten-Polak

Uiteindelijk kwam zij in kamp Vught terecht en is met het transport van 15 november 1943 rechtstreeks van Vught naar Auschwitz gedeporteerd.

"...die de nobele traditie van den degelijken, zelfstandigen en zorgzamen huisarts gedurende zijn geheele loopbaan trouw is gebleven."


Rotterdamsch Nieuwsblad, 24-12-1908


Het Volk, 12-04-1932

In kamp Westerbork kwam Salomon van Straten als patiënt in het ziekenhuis terecht. Op het moment dat Van Straten daar terechtkwam was men nog niet in staat om in Westerbork complexe zorg te bieden. Uitbreiding en kwalitatieve verbetering van het kampziekenhuis kwam pas in de loop van 1943. Op 23 december 1942 is Salomon vanuit kamp Westerbork vervoerd naar het Academisch ziekenhuis in Groningen om daar een operatie te ondergaan. Hij ontwaakte niet uit zijn narcose. Hij stierf op 28 januari 1943.

In eerste instantie werd Salomon van Straten in Groningen begraven. Na de oorlog werd hij in Gorinchem herbegraven op de algemene begraafplaats in een gezamenlijk graf met zijn zoon Karel. Zijn vrouw Barendina van Straten-Polak werd direct na aankomst in Auschwitz vermoord. Zonen Willem Nico en Leo Bernard overleefden de oorlog. Willem werkte als arts in Nieuwpoort. Leo vertrok al in de jaren ’20 naar Nederlands-Indië waar hij bestuursambtenaar was.

    
https://www.online-begraafplaatsen.nl/zerken.asp?command=showgraf&bgp=90&grafid=119389&view=Zerkenlijst&page=31

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.