Salomon Sjouwerman

Salomon Sjouwerman werd geboren op 8 mei 1927. Hij was de zoon van Louis Sjouwerman (1893-1943) en Rebecca Sjouwerman-Stokvis (1898-1943). Vader Louis was fluitist bij radiovereniging VARA. Salomon woonde in mei 1940, samen met zijn ouders en broer, aan de Kapelstraat 2 in Hilversum. Hij had 3 jaar HBS en werkte als bode op het gemeentelijke bureau voor inkwartiering. Tijdens de oorlog verhuisde het gezin verplicht naar Amsterdam waar ze woonden aan de Biesboschstraat 50.

Salomon Sjouwerman

Voornaam
Salomon
Achternaam
Sjouwerman
Geboortedatum
08 mei 1927
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
09 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

De oorspronkelijke naam van de familie Sjouwerman was Schneider, omdat het beroep van de immigrant uit Duitsland kleermaker was. Daniel Abraham, geboren in 1781 te Amsterdam, moest in de Napoleontische tijd in 1812 een officiële Nederlandse achternaam aannemen. Hij was van alles, kleermaker, koopman, winkelier en deed tevens iets op het gebied van transport en koos voor de achternaam Sjouwerman.

De broer van Salomon, Daniël Sjouwerman, radiomonteur van beroep, is tijdens de oorlog in kamp Westerbork overleden op 7 augustus 1943 en daar op 9 augustus gecremeerd. Zijn urn werd op de Joodse begraafplaats in Diemen bijgezet op veld U, rij 11, nr.6.

Na ruim een maand in Westerbork werd ook Salomon op transport gesteld naar Sobibor.

Salomon was toen al niet meer in leven. Hij was op 25 mei 1943 in Westerbork aangekomen en verbleef er in barak 63. Het was een drukke periode in het kamp. Bij razzia’s in vooral Amsterdam waren grote groepen mensen opgepakt en naar Westerbork gestuurd. In deze periode vertrok er wekelijks op dinsdag een groot transport naar Sobibor. Al een week voordat Salomon in Westerbork aankwam waren zijn ouders op transport gegaan naar dat kamp. Louis en Rebecca Sjouwerman zijn beiden in Sobibor vermoord op 21 mei 1943. Na ruim een maand in Westerbork werd ook Salomon op transport gesteld naar Sobibor. Hij vertrok op 6 juli 1943. Alle 2417 gedeporteerden werden direct na aankomst op 9 juli vermoord. Salomon werd 16 jaar.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.