Salomon (Sally) Rosenbusch

Salomon (Sally) Rosenbusch werd geboren op 16 november 1864 in Borken, Hessen, Duitsland. Zijn vader was Feist Rosenbusch en zijn moeder Gelle (Gellchen) Strauss. Hij was de 4e van 10 kinderen. Hij werd leraar, eerst in Viersen en daarna in Dinslaken. Daar trouwde hij met Fanny Bernhard. In 1890 verhuisden ze naar Düsseldorf waar Sally werkte als koopman. Hij opende een zaak in huishoudelijke artikelen in de Graf Adolfstrasse en was tegelijkertijd zeer actief in de Joodse gemeenschap waarvan hij vanaf 1905 afgevaardigde was.

Sally Rosenbusch is de staande man.

Salomon (Sally) Rosenbusch

Voornaam
Salomon (Sally)
Achternaam
Rosenbusch
Geboortedatum
15 november 1864
Geboorteplaats
Borken, Hessen (Duitsland)
Sterfdatum
21 mei 1943
Sterfplaats
Sobibor

Sally and Fanny hadden 4 dochters, allen in Düsseldorf geboren. Else, Julie, Irma en Paula. Paula is in 1924 gestorven en Gelle, de vrouw van Sally, overleed in 1926. Toen zijn dochters Irma en Julie in 1936 emigreerden, besloot Sally om in Düsseldorf achter te blijven samen met zijn dochter Else en haar man Isidor Frank. Isidor en Else Frank hadden twee kinderen, beiden in Witten, Duitsland, geboren. Heinz (04-03-1922) en Kurt (07-12-1927).

Sally was erg gehecht aan het gezin van zijn dochter en at vaak bij hen. Isidor Frank werkte voor de synagagoge van Dusseldorf en woonde in het huis ernaast totdat het door de Nazi’s tijdens Reichskristallnacht in november 1938 werd afgebrand. Na deze gebeurtenis zijn Sally, Else, Isidor, Heinz en Kurt gevlucht naar Amsterdam. Daar woonden ze aan de Amstellaan (tegenwoordig Churchilllaan) op nummer 79.

Sally was erg gehecht aan het gezin van zijn dochter en at vaak bij hen.

Foto (Dusseldorf ongeveer 1926):
Van links naar rechts staand:
Isidor Frank, Irma Lindauer-Rosenbusch, onbekend, Fanny Rosenbusch-Bernhard, Sally Rosenbusch, Else Frank-Rosenbusch.
knielend: Sigmund Lindauer.
zittend: Heinz Frank, Lieselotte Meyer, Hannelore Lindauer.

Over de tijd in Amsterdam is niet veel bekend. De familie heeft er zonder twijfel te maken gekregen met de maatregelen tegen Joden die tijdens de oorlog werden ingevoerd.

Sally kwam op 11 mei 1943 aan in kamp Westerbork en verbleef er in barak 83, een barak die vaak dienst deed als ziekenhuisbarak. Op 18 Mei 1943 is Sally gedeporteerd naar Sobibor waar hij direct na aankomst op 21 mei 1943 is vermoord.

Else en Kurt zijn ook in Sobibor vermoord. Zij waren met het transport van 30 maart 1943 vertrokken. Isidor en Heinz zijn al in het najaar van 1942 naar Auschwitz gedeporteerd en zijn daar vermoord. Naast hen zijn ook veel andere familieleden vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.