Charles Monnikendam

Het verhaal van Tarzan

Charles Monnikendam is van 21 augustus 1919. Hij heet Salomon maar wordt Charles genoemd. Zijn tweelingzus heet Antje. Beiden geboren Amsterdammers, kinderen van Abraham Monnikendam en Rosalina (Roosje) Querido. Het gezin telt nog twee meisjes, de drie jaar oudere Sara en het nakomertje, Jacobine van voorjaar 1931. Vader heeft een kleine parfumfabriek. Samen met alle ooms en tantes, neven en nichten vormen ze een warme en levendig geheel.

Charles Monnikendam

Voornaam
Charles
Achternaam
Monnikendam
Geboortedatum
21 augustus 1919
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
09 oktober 1941
Sterfplaats
Mauthausen

Charles is een lange, atletische jongen. Hij zwemt en bokst, zijn vrienden noemen hem dan ook Tarzan. Na de Handelsschool begint hij zijn eigen nering. In textiel. Al snel heeft hij een vaste klantenkring. Hij drijft zijn negotie met veel plezier vanuit de woonkamer van zijn ouders in de Amsterdamse Waverstraat, bij wie hij nog steeds woont. Charles heeft toekomst. Hij is verloofd met de drieënhalf jaar jongere Fedora Gosselaar. Hij en Feetje zullen gaan trouwen.

Charles heeft toekomst. Hij is verloofd met de drieënhalf jaar jongere Fedora Gosselaar. Hij en Feetje zullen gaan trouwen.

Dan wordt het 11 juni 1941. Die namiddag staan er zomaar twee rechercheurs in de woonkamer. Charles is onderweg, de rechercheurs blijven wachten, zijn jongste zusje kijkt uit het raam. Even later ziet ze haar grote broer komen aanlopen. Vlak bij de deur gaat hij nog op z’n gemak een praatje staan maken. Vanachter het glas maakt zij almaar waarschuwende gebaren. Charles ziet het niet, de rechercheurs wel. Zij wordt van het raam getrokken, Charles loopt in de val. Op 9 oktober 1941 wordt Charles Monnikendam, amper 22 jaar, in Mauthausen gestorven.

Het verhaal is niet af. Feetje is al zwanger. Maar zonder Charles heeft het leven voor haar geen zin. Zij wacht tot maart 1942, tot haar zoon wordt geboren, brengt hem naar een pleeggezin, weigert onder te duiken en sterft op de laatste dag van september 1942 in Auschwitz.

Het gezin Monnikendam valt uiteen. Moeder en zusje Jacobine kunnen apart van elkaar onderduiken. Zij overleven. Ook vader heeft onderduikadres. Op weg daar naartoe wordt hij in Amsterdam op het Centraal Station van het perron gehaald. Zijn eindbestemming is Auschwitz, 12 november 1942. De zussen Antje en Sara worden op de Sinterklaasavond van 1943 op straat opgepakt. Auschwitz. Antje sterft daar op 4 april 1944. Sara weet in leven te blijven. Het verhaal gaat verder. De zoon van Charles en Feetje heet ook Charles. Hij lééft.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.