Sallo de Levie

Salomon Izak (Sallo) de Levie werd geboren op 29 mei 1929. Hij was het tweede kind in het gezin. Zijn oudere broertje, Izak Salomon, geboren in februari 1928, stierf de maand daarop, op 20 maart. Sallo’s vader was Heiman de Levie, geboren op 10 februari 1902, zijn moeder was Roosjen Bloemendal, geboren op 14 februari 1900. Op 17 februari 1938 werd Sallo’s zusje Bloemina Marianne geboren. Het gezin woonde aan Olieslagerstraat 14 in Winschoten. Sallo ging op school aan de Dwingelooweg.

Sallo de Levie

Voornaam
Sallo
Achternaam
de Levie
Geboortedatum
29 mei 1929
Geboorteplaats
Winschoten
Sterfdatum
29 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Van de Winschoter Voetbal Vereniging komt de volgende informatie:
Van Sallo is bekend dat hij in mei 1939 lid werd van WVV. Hij werd als tienjarige bij de kleuterafdeling ingedeeld. Op 15 september 1941 ontzegde de Duitse bezetter via de pers aan ‘Volljuden’ zoals gezegd, het gebruik van openbare sportvoorzieningen. Vijf weken erna werd in alle dagbladen een nieuwe, nog ingrijpender maatregel gepubliceerd. Voor de sportverenigingen betekende dit dat Joden voor 1 november zélf hun lidmaatschap op moesten zeggen. In sommige Nederlandse gemeenten hadden plaatselijke gezagsdragers al in het voorjaar van 1941 op eigen initiatief anti-joodse maatregelen op het gebied van de sport genomen. Evengoed waren er na september 1941 ook enkele clubs, soms zelfs een burgemeester, die de anti-joodse maatregelen voor korte tijd saboteerden en geen ‘Jodenbordjes’ op de sportterreinen plaatsten. Hoe WVV reageerde op de uitsluiting van joodse spelers is ons niet bekend. Het clubblad hield op te verschijnen kort vóór september 1941. Het landelijke beeld was dat vrijwel alle niet-joodse verenigingen na 15 september 1941 de sportbeoefening voortzetten. Met name voetbal – ‘de belangrijkste bijzaak van het leven’ - werd zeer populair tijdens de oorlogsjaren.

Voor de sportverenigingen betekende dit dat Joden voor 1 november zélf hun lidmaatschap op moesten zeggen.

Sallo’s vader Heiman was een veelgevraagd scheidsrechter in ’t Oldambt. Hij stond bekend om zijn onpartijdigheid, maar dat laatste werd niet altijd door het publiek op waarde geschat. Het was ook niet zonder gevaar. In de vooroorlogse voetbalgeschiedenis van het Oldambt - de jaren ’20 en ’30 waarschijnlijk al in mindere mate - konden supporters zich ontpoppen tot ware ‘roegbainders’ zodat scheidsrechters soms voortijdig het veld (en soms zelfs het dorp!) moesten ontvluchten om zich het vege lijf te redden. Heiman memoreerde eens tijdens een interview met de WVV’er (Heiman onderging op dat moment een scheerbeurt in de kapsalon) hoe hij ‘ain maol in levensgevaor verkeerd’ had.

Volgens de voetbalvereniging WVV moeten voor vader Heiman het voetbal (en de sociale activiteiten daaromheen) het gezinsleven wel eens van de eerste plaats hebben gedrukt, dit tot ongenoegen van Heimans echtgenote Roosjen. Die liet zich overigens niet zomaar naar het tweede plan verdringen en haar toorn was in heel WVV bekend en gevreesd.

Begin oktober 1942 moest het gezin de Levie zich melden voor transport naar kamp Westerbork. Hier zijn ze aangekomen tussen 3 en 5 oktober 1942. Op 26 oktober gingen in ieder geval Salomon met zijn moeder Roosjen en zijn zusje Bloemina op transport naar Auschwitz, waar zij vrijwel direct na aankomst, drie dagen later, werden omgebracht. Sallo is 13 jaar oud geworden,

Joods monument te Winschoten

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.