Saartje de Vries-Bloemendal

Saartje Bloemendal wordt geboren in Amsterdam op 17 oktober 1905. Zij is de oudste dochter van Benjamin Bloemendal (1884-1932) en Pietje Mendels (1885-1943). Saartje is soubrette (lichte sopraan, die vrolijke en opgewekte partijen vertolkt). Ze heeft een diepe hese stem. Ze zingt in cafés en wordt daar meestal begeleid door haar vader Benjamin, die pianist is. Haar artiestennaam is Serah. Ze kleedt zich vaak uitdagend en is een zware roker. Wanneer ze op dat laatste aangesproken wordt, is haar respons: “Dan leef ik maar een paar jaar korter”.

Saartje de Vries-Bloemendal

Voornaam
Saartje
Achternaam
de Vries-Bloemendal
Geboortedatum
17 oktober 1905
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
16 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Op 11 december 1927 wordt haar zoon Benjamin geboren. Saartje is dan ongehuwd. Naar alle waarschijnlijkheid is Mozes de Vries, haar latere echtgenoot, de vader van Benjamin. Zij woont op het adres Vechtstraat nummer 23 in Amsterdam.
Saartje trouwt op 2 juli 1930 met Mozes de Vries, handelsreiziger en geboren in Groningen. Hij is dan 33 jaar oud en is eerder gehuwd geweest met Liny Hart. Mozes is een zoon van Salomon de Vries, geboren in Groningen op 10 augustus 1867, en Betje Bloemendal, geboren op 13 augustus 1872 in Groningen. Beiden zijn vermoord in Sobibor op 21 mei 1943. De moeder van Mozes is een zuster van Saartjes vader Benjamin.
Binnen het soms turbulente huwelijk van Saartje en Mozes worden nog twee kinderen geboren en dat zijn Betje, geboren op 22 juli 1931 in Amsterdam, en Sophie, geboren op 2 oktober 1941 in Amsterdam.

Saartje en haar dochter Sophie

Ze is een zware roker. Wanneer ze op dat laatste aangesproken wordt, is haar respons: “Dan leef ik maar een paar jaar korter”.

Saartje komt samen met haar man Mozes en haar twee dochters op 10 juli 1943 aan in kamp Westerbork. Mozes wordt geplaatst in de strafbarak. Of hij daar samen met zijn vrouw en dochters is, dat is niet duidelijk. Waarschijnlijk horen de vier bij de groep van 94 strafgevallen uit Amsterdam die op die zaterdag de 10e juli nieuw aankomen in het kamp.

En dan gaat het snel. Drie dagen na aankomst vertrekt een transport naar Sobibor. Saartje, haar man en haar dochters zijn bij de 1988 personen die op de transportlijst staan. Achter Saartjes naam staat bij haar adres niet Vechtstraat 23 zoals bij de rest van het gezin, maar NIZ (Nederlandsch Israëlitisch Ziekenhuis, Nieuwe Keizersgracht, Amsterdam).

Direct na aankomst worden Saartje, Mozes, Betje en Sophie in de gaskamers van Sobibor vermoord. Dat is op 16 juli 1943. Haar zoon Benjamin Bloemendal is uiteindelijk omgekomen in Midden-Europa. Zijn overlijdensdatum is 28 februari 1945.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.