Rozetta Boas-van Praagh

Rozetta is op 24 september 1914 geboren in Den Haag. Ze was de dochter van Eliazar van Praagh (1876-1942) en Vogelina van Gelder (1876-1942). In het gezin werden zes kinderen geboren, Rozetta was het vijfde kind. Een dochter overleed voor het uitbreken van de oorlog.

Rozetta Boas-van Praagh

Voornaam
Rozetta
Achternaam
Boas-van Praagh
Geboortedatum
24 september 1914
Geboorteplaats
Den Haag
Sterfdatum
09 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Rozetta trouwde met Abraham Boas, het echtpaar had geen kinderen. Rozetta was textielverkoopster, gespecialiseerd in herenmode, Abraham was fruithandelaar. In de oorlogsjaren woonden Rozetta en Abraham in Den Haag, in hetzelfde huis waar Rozetta’s zwager Philip, zijn vrouw Suze en hun twee zonen woonden, in de Kraaijenhofstraat 39. Rozetta en Abraham woonden op de 1e verdieping, Suzes zuster op de 3e.
Toen Rozetta en Abraham in het voorjaar van 1943 van de bezetter een oproep kregen, hebben ze zich gemeld. Zij behoorden waarschijnlijk niet tot de eerste lichting Joden die opgeroepen werden, Rozetta had sinds december 1942 een baantje als aardappelschilster voor de Joodse Raad.

Toen Rozetta en Abraham in het voorjaar van 1943 van de bezetter een oproep kregen, hebben ze zich gemeld.

In eerste instantie ging het echtpaar naar kamp Vught. Op 29 mei ging Abraham van kamp Vught naar buitencommando Moerdijk. Dit buitencommando was bedoeld voor de bouw van vestingen voor de kustverdediging. Het buitencommando heeft zeer waarschijnlijk van eind maart 1943 tot 23 februari 1944 bestaan, de exacte locatie van dit commando is nu niet meer na te gaan. 

 

Op 3 juli reisden Rozetta en Abraham vanuit kamp Vught naar Westerbork. Drie dagen later vertrok hun trein naar Sobibor, waar ze op 9 juli 1943 werden vermoord. Rozetta was 28 jaar, Abraham bijna 35. 

Ook Rozetta’s ouders overleefden de oorlog niet, evenmin als haar broers en zussen. Ook Abrahams moeder Esther is omgekomen in Sobibor, in mei 1943. Schoonzus Kaatje stierf in september 1942 in Auschwitz. Broer Philip, zijn vrouw Suze en hun twee kinderen hebben kamp Bergen-Belsen overleefd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.