Roza Aussen-Kleerekoper

Roza Kleerekoper is geboren op 4 juli 1915 in Amsterdam als dochter van Samson Kleerekoper en Bertha Vega. Roza woonde met haar oudere zus, jongere broer en ouders aan de Jodenbreestraat 21 in Amsterdam. Daar hadden zij een lunchroom die in 1938 al 40 jaar bestond.

Roza Aussen-Kleerekoper

Voornaam
Roza
Achternaam
Aussen-Kleerekoper
Geboortedatum
04 juli 1915
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
10 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Roza werd lid van de AJC (Arbeiders Jeugd Centrale. De AJC had tot doel de arbeidersjeugd op te voeden en te ontwikkelen. Hun idealen probeerden zij te verwezenlijken vanuit een socialistisch gedachtengoed. Voor drank en tabak was geen plaats. Tijdens de bijeenkomsten was er veel aandacht voor lichaamsbeweging, volksdansen, spelletjes en muziek. De Paasheuvel in Vierhouten was een bekend kampeer- en samenkomstterrein van de AJC. Roza organiseerde in Amsterdam ook bijenkomsten voor de AJC.

De hele familie werd opgepakt en overgebracht naar kamp Westerbork

Roza trouwde op 9 Juni 1937 met Leon Aussen die ook lid was van de A.J.C. Ze gingen bij de ouders van Roza inwonen. Leon en Roza kregen drie kinderen. Op 20 oktober 1937 werd Catharina geboren en op 5 juni 1939 volgde Alfred. Op 4 mei 1941 verhuisden ze naar de Nieuwe Uilenburgerstraat 80 hs in Amsterdam. Daar werd Margaretha Bertha geboren op 4 oktober 1941. De ouders van Roza trokken bij hen in op 1 augustus 1942.

Leon, Catharina, Alfred en Margaretha

De hele familie werd opgepakt en overgebracht naar kamp Westerbork waar ze op 6 september 1942 aankwamen. In dit doorgangskamp op de Drentse heide zijn ze maar een dag geweest, want op 7 september 1942 volgde transport met 930 personen daar Auschwitz. Direct na aankomst op 10 september 1942 zijn Roza, haar drie kinderen en haar ouders vermoord. Leon is uiteindelijk omgekomen in het kamp Seibersdorf. Zijn sterfdatum is 31 maart 1943. Roza is 27 jaar geworden.

Ter nagedachtenis is er na de oorlog een herdenkingszuil gekomen op het terrein van de Paasheuvel in Vierhouten waarop de namen van alle leden van de A.J.C. die in de oorlog zijn omgekomen vermeld staan. Zo ook de naam van Roza.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.