Rosemarie Oppenheimer

Rosemarie Sara Oppenheimer is geboren op 9 december 1924 in de Duitse plaats Mainz. Ze was de dochter van Wilhelm Oppenheimer en Anna Metzger. Rosemarie en haar familie woonden aan de Schillerplatz op nummer 5. Rosemarie was een van de elf kinderen die begin januari 1939 met een kindertransport vanuit Frankfurt naar Eerde waren gekomen.

Rosemarie Oppenheimer

Voornaam
Rosemarie Sara
Achternaam
Oppenheimer
Geboortedatum
09 december 1924
Geboorteplaats
Mainz
Sterfdatum
24 september 1943
Sterfplaats
Auschwitz

De Quakerschool in Eerde

De kosten voor hun opleiding werden betaald door het bedrijf Hermandis Corriedor & Cie uit Rotterdam. Rosemarie was van plan om in 1941 naar de Verenigde Staten te gaan om haar studie daar voort te zetten, maar de oorlog verhinderde dat.
Op 9 april ging Rosemarie met de andere leerlingen uit Eerde op transport naar kamp Vught. Op 17 juli 1943 moest ze vanuit kamp Vught naar Westerbork waar ze twee maanden was. Ze verbleef in barak 61. Pogingen om haar doopbewijs te achterhalen om haar als gedoopte Jood in kamp Westerbork vrij te stellen van transport werden stopgezet op de dag van haar deportatie. Op 21 september 1943 werd ze vanuit kamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Onmiddellijk na haar aankomst, op 24 september 1943, werd ze daar op 18-jarige leeftijd vermoord.

Rosemarie was van plan om in 1941 naar de Verenigde Staten te gaan om haar studie daar voort te zetten, maar de oorlog verhinderde dat.

Haar zus Hilde die een landbouwopleiding volgde reisde in de zomer van 1939 met een groep studenten naar Engeland. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft haar terugkeer naar Nederland gedwarsboomd en haar leven gered. Er is een Stolperstein voor Rosemarie en voor haar ouders geplaatst aan de Schillerplatz 5 in Mainz.

 

 

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.