Robert Dürheim

Robert Dürheim werd geboren op 14 juli 1925 in Wenen. Hij werd Jossel genoemd. Hij was een indrukwekkende figuur, groot, met bril. Hij las veel boeken, speciaal Griekse mythologie. Hele stukken kon hij uit zijn hoofd citeren. Robert kwam na de Kristallnacht in december 1938 op de vlucht in Nederland terecht. Met andere vluchtelingenkinderen werd hij eerst ondergebracht in de quarantaine-inrichting Beneden Heijplaat in Rotterdam. Vanaf april 1939 verbleef Robert eerst in jeugdherberg de Vondelhof in de Frederiksstraat in Amsterdam. 

Robert Dürheim

Voornaam
Robert
Achternaam
Dürheim
Geboortedatum
14 juli 1925
Geboorteplaats
Wenen
Sterfplaats
Auschwitz


Jongeren bij de Vondelhof. Robert is waarschijnlijk de jongen linksvoor.
https://www.dokin.nl/refugee_homes/amsterdam-vondelhof/

Vanaf augustus was Robert in een opleidingsschool voor Aliyah-jongeren in Mijnsheerenland. Hij woonde vanaf oktober 1940 in het Paviljoen Loosdrechtsche Rade, waar een groep Duits-sprekende Joodse jongeren verbleef die zonder ouders of andere familie na 1938 naar Nederland gevlucht waren. Zij stonden bekend als alijah-jeugd of Palestina-pioniers. Ze behoorden bij de zionistische beweging die ernaar streefde een Joods Nationaal Tehuis in Palestina op te bouwen. Robert werkte in Loosdrecht bij boer Veldhuizen, die erg tevreden over hem was. De boer vond hem een aardige, slimme jongen. Hij mocht daar mee-eten en deed dat ook behoorlijk. Hij melkte goed en borstelde en roste de koeien in de winter vijf dagen per week. Dan was het warm in het achterhuis.
Nadat in 1942 de eerste pioniers een oproep hadden gekregen, werd voor alle pioniers uit Loosdrecht een onderduikplek gevonden door de Westerweelgroep. In de maanden dat de Westerweelgroep druk op zoek was naar eigen ontsnappingsmogelijkheden, poogde men ook op een andere manier reeds een tiental Palestina-pioniers, waarvan acht uit Loosdrecht, over de grens te laten vluchten. Men had contact gekregen met een smokkelaarsorganisatie die een groep Joden naar Zwitserland zou laten ontvluchten. In een Amsterdams café kwamen de afspraken tot stand. Wie er achter de organisatie zat is nooit duidelijk geworden.

Men had contact gekregen met een smokkelaarsorganisatie die een groep Joden naar Zwitserland zou laten ontvluchten

De organisatie werkte met een tussenpersoon en er moest flink betaald worden. Men vond daarvoor de oplossing dat de welgestelde joden in de groep dubbel zouden betalen, zodat er ook een aantal Palestina-pioniers uit Loosdrecht mee konden. Zo vertrok Robert in oktober 1942 naar Zwitserland. Na het passeren van de Belgische grens werd deze groep rechtstreeks naar de Gestapo in Brussel gereden. Vanuit de gevangenis daar wist één van hen een briefje te smokkelen als waarschuwing. Daarna is niets meer van hen vernomen. Alle leden van de groep, ook Robert, werden op 31 oktober 1942 vanuit Mechelen op transport gesteld naar Auschwitz.

https://www.kazernedossin.eu/NL/Museumsite/Memoriaal/Geschiedenis

Het transport kwam op 3 november 1942 in Auschwitz aan. Robert Dürheim is in Auschwitz omgekomen. Zijn sterfdatum is niet bekend.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.