Otto-Edgar Rosenstern

Otto-Edgar Rosenstern is op 1 februari 1922 geboren in Hamburg. Van 4 april 1932 tot 20 december 1936 was hij leerling van de Heinrich Hertz school. Daarna vertrok hij naar de Quakerschool in Eerde.

Otto-Edgar Rosenstern

Voornaam
Otto-Edgar
Achternaam
Rosenstern
Geboortedatum
01 februari 1922
Geboorteplaats
Hamburg
Sterfdatum
18 september 1941
Sterfplaats
Mauthausen

De internationale Quakerschool Eerde werd in de jaren dertig van de vorige eeuw opgericht. Al spoedig werd de school een opvangplek voor Duits-Joodse vluchtelingenkinderen: zij woonden op de school en volgden daar de lessen. De Quakers wilden kinderen die voor het fascisme uit hun eigen land moesten vluchten onderwijs en een veilig onderdak geven in Nederland. Het pakte heel anders uit. In mei 1940, toen de Duitse legers Nederland binnenvielen, waren er nog bijna twintig Joodse kinderen op de school in kasteel Eerde. Een aantal dook onder, anderen voegden zich bij hun familie.
Zo ook Otto die eind 1940 verhuisde naar Amsterdam, waar zijn ouders inmiddels woonden aan de Holbeinstraat 3 in Oud-Zuid. Op 11 juni 1941 werd hij tijdens een razzia opgepakt.

De Quakerschool in Eerde

In totaal werden er 310 mannen opgepakt en via kamp Schoorl naar Mauthausen gedeporteerd. Otto-Edgar Rosenstern was één van hen.

De bezetter greep sabotageacties aan om deze razzia te motiveren. Uit vrees voor reacties als in februari, besloot men geen straatrazzia’s te organiseren maar de slachtoffers van huis op te halen. Onder valse voorwendselen moest de Joodse Raad een lijst aanleveren met namen en adressen van de leerlingen van het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer, die in maart 1941 gesommeerd waren naar Amsterdam te komen. Zij zouden nu weer mogen terugkeren. Omdat veel leerlingen de zaak niet vertrouwden en onderdoken, werden er te weinig mensen opgehaald en vonden er alsnog razzia’s plaats in cafés en bij Joodse sportclubs. In totaal werden er 310 mannen opgepakt en via kamp Schoorl naar Mauthausen gedeporteerd. Otto-Edgar Rosenstern was één van hen. Hij is daar op 18 september 1941 omgekomen en was toen 19 jaar. In Hamburg ligt een Stolperstein voor hem.

Ook de ouders van Otto-Edgar hebben de oorlog niet overleefd. Zij zijn eind 1944 vermoord in Auschwitz. In dit gezin waren nog twee andere kinderen. Zij hebben de oorlog wel overleefd.

Het monument bij kasteel Eerder met ook de naam van Otto-Edgar Rosenstern.

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.