Oscar Cahen

Oscar Cahen was een Joodse arts uit Dordrecht. Hij werd geboren op 25 september 1874 in Leiden. 

Foto links: https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/

Oscar Cahen

Voornaam
Oscar
Achternaam
Cahen
Geboortedatum
25 september 1874
Geboorteplaats
Leiden
Sterfdatum
13 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Cahen studeerde geneeskunde in Leiden en legde op 2 januari 1903 het artsexamen af.


Dagblad van Zuidholland, 10-01-1903

Hij vestigde zich als huisarts en narcotiseur in Dordrecht op het adres Singel 196. Van 1931 tot en met 1935 was hij lid van de gemeenteraad van Dordrecht.


Nieuws van den Dag, 25-06-1931

Na het verbod voor Joodse artsen om niet-Joodse patiënten te behandelen, verzond hij onder de titel 'In Neerland rouwt Israël' een circulaire.

Hij werd op 68-jarige leeftijd in november 1942 opgepakt en gevangengezet in Rotterdam.




https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/stamboom/zoeken-op-personen/

Na het verbod voor Joodse artsen om niet-Joodse patiënten te behandelen, verzond hij onder de titel 'In Neerland rouwt Israël' een circulaire.


www.joodsmonument.nl

Op 11 december werd Cahen naar Westerbork gebracht en hij moest 3 maanden later, op 10 maart 1943 op transport naar Sobibor, waar hij direct na aankomst werd vermoord.

Fragment transportlijst 10 maart 1943 Westerbork - Sobibor

Vanuit kamp Westerbork vertrokken in 1943 in totaal 34.313 Joden naar het vernietigingskamp Sobibor. Maar 18 van hen overleefden. Het overgrote deel van deze 18, namelijk 13 vrouwen, was met het transport van 10 maart 1943 naar Sobibor gedeporteerd. Cato Polak was één van deze 13 overlevenden. Over het transport vertelde zij na de oorlog het volgende:

“Onderweg kregen wij genoeg eten mee. Er was zelfs nog veel over. Wij mochten alles meenemen en kregen nog een pakje waar van alles inzat: boter, brood enz. Het was voor het laatst dat er een transport uit Westerbork maar personenwagons vervoerd werd. De wagens waren wel reuze gammel, maar er zaten tenminste ramen in de trein, zodat wij konden uitkijken. Na 5 dagen kwamen wij in Sobibor aan. Wij waren allemaal jonge mensen onder elkaar en zagen daardoor de toestand niet zo heel somber in. Wij kwamen door een soort bos, dat erg luguber leek. Het had iets angstigs, je wist niet wat er ging gebeuren. Het had iets afgeslotens, wat er achter was, wist je niet. Het uitladen op het stationnetje was voor ons jongeren niet zo erg, maar de oude mensen, die niet vlug genoeg meekonden, werden er uit gegooid. Zij, die lopen konden, werden naar een open barak gestuurd. Hier werden wij toegesproken. De ongelukkigen, die niet konden lopen, werden direct weggebracht op lorries. Wij, de drie verpleegsters, waren de eersten die uitgezocht werden. Toen werden 30 vrouwen uitgezocht om te wassen en te strijken. Getrouwde vrouwen met kinderen niet. Blijven jullie maar liever bij de kinderen, was het commentaar van de Duitsers. Ook mannen werden uitgezocht, jongens van 20-40, ook verplegers en doktoren.”

De geselecteerden vertrokken meteen weer met een deel van dezelfde trein waarmee ze waren gekomen. Oscar Cahen behoorde tot de rest die achterbleef in het kamp en direct in Lager III van Sobibor, waar zich de gaskamer bevond, werd vermoord. Zijn sterfdatum is 13 maart 1943.

In Dordrecht is in 2016 een struikelsteen gelegd voor Oscar Cahen bij zijn voormalige woonadres.


Foto: https://www.tracesofwar.nl/sights/78468/Stolperstein-Singel-274.htm

Op de website van de Stichting werkgroep Stolpersteine Dordrecht is een uitgebreidere biografie van Oscar Cahen te vinden:
http://www.stolpersteine-dordrecht.nl/het_voorbije_joodse_dordrecht_oscar_cahen.html

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.