Nathan Swart

Nathan Swart werd geboren op 22 september 1920 in Amsterdam. Hij was het zevende kind van Jesaia Swart en Saartje Levitus. Na de Joodse school te hebben doorlopen, verdiende hij net als zijn broer Hijman de kost als mandenmaker. Zijn laatst bekende woonadres was Czaar Peterstraat 43hs in Amsterdam.

De ouders van Nathan

Nathan Swart

Voornaam
Nathan
Achternaam
Swart
Geboortedatum
22 september 1920
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
14 maart 1945
Sterfplaats
Buchenwald

Anco Mali, een klasgenootje van Margot Frank, de zus van Anne Frank, heeft een boek geschreven waarin ze beschrijft hoe het was om Jood te zijn in die periode. Ook beschrijft ze in dit boek hoe Nathan Swart werd opgepakt door de nazi’s. Neef Nathan was bij de familie Swart op bezoek toen de nazi’s kwamen. Swart werd niet opgepakt, omdat hij getrouwd was met een niet-Joodse vrouw.

Hij vluchtte de achtertuin in, maar de Nazi’s volgden hem met hun honden.

Nathan was vol-Joods en zou dus opgepakt worden. Hij vluchtte de achtertuin in, maar de nazi’s volgden hem met hun honden. Nathan werd uiteindelijk besmeurd door kolen uit het kolenhok gehaald. Nathan Swart werd geplaatst in kamp De Landweer in Elsloo op 31 maart 1942. Hij is dan 21 jaar. De gevangenen kregen daar genoeg te eten, maar het werk was zeer zwaar. Na een tijdje kregen ze steeds minder te eten. Om toch nog een beetje een volle maag te krijgen, gingen ze tijdens het wandelen langs afgelegen boerderijen om stiekem wat te eten.

Op de foto, gemaakt in De Landweer, is het hoofd van Nathan nog net te zien. Hij staat rechts naast de uitvoerder (de man in pak).

Nathan ging daarvoor naar de familie Bult. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 moest hij samen met andere kampbewoners naar kamp Westerbork. Op de foto, gemaakt in De Landweer, is het hoofd van Nathan nog net te zien. Hij staat rechts naast de uitvoerder (de man in pak). Nathan Swart was maar kort in kamp Westerbork, want op 5 oktober 1942 werd hij gedeporteerd naar Auschwitz. Onderweg is hij met een groep andere Joodse mannen uit de trein gehaald bij Cosel en overgebracht naar het kamp Blechhammer. Daar werkte hij bij de bouw van een fabriek voor synthetische benzine.

Op 1 april 1944 ging Nathan Swart naar Auschwitz waar hij registratienummer 178820 kreeg. Na een dodenmars kwam hij op 2 februari 1945 aan in Buchenwald. Daar kreeg hij weer een ander registratienummer: 126765. Vervolgens werd hij op 14 maart 1945, ongeveer een maand voor de bevrijding van Buchenwald, vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.