Nathalie Fischler – Blok

Nathalie Esterina Blok werd geboren in Assen op 6 april 1908. Haar ouders waren Salomon Blok en Jettje Heigenlich. Ze was op 2 december 1927 getrouwd met Isak Szymon Fischler. 

Nathalie Fischler – Blok

Voornaam
Nathalie Esterina
Achternaam
Fischler – Blok
Geboortedatum
06 april 1908
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
08 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Isac was geboren in Lancut (in het zuidoosten van Polen). Zijn oudere broer was vanaf 1925 woonachtig in Rolde. Daarmee lijkt het aannemelijk dat de broers samen naar Nederland kwamen in de jaren ’20. Isak en Nathalie kregen samen twee kinderen: Harriette Mia, geboren op 20 augustus 1928 en Leo Salomon, geboren op 23 oktober 1932. Het gezin woonde aan de Gedempte Singel 16.

Nathalie verkocht zoethout en andere soorten snoep en drop in het winkeltje op de benedenverdieping en het gezin woonde zelf op de bovenverdieping. Snoep was ook tijdens dat eerste jaar van de oorlog nog te krijgen. Haar winkel trok de aandacht van veel schoolkinderen. Ze kochten snoepjes voor een halve cent, voordat ze naar school of zondagschool gingen. Isak Fischler was stoffeerder van beroep. Het gezin was niet rijk en hun bestaan werd verder bemoeilijkt door de anti-Joodse maatregelen die tijdens de bezetting werden ingevoerd.
Volgens een ooggetuige deed Nathalie moeder haar best om de kinderen verzorgd naar school te sturen, maar was het desondanks zichtbaar dat er eigenlijk te weinig geld was voor goede kleding.

Volgens een ooggetuige deed Nathalie moeder haar best om de kinderen verzorgd naar school te sturen, maar was het desondanks zichtbaar dat er eigenlijk te weinig geld was voor goede kleding.

Op 3 oktober 1942 werd het gezin Fischler tijdens een grote razzia in Assen opgepakt en naar kamp Westerbork afgevoerd. Eerdergenoemde ooggetuige heeft hen nog op de verzamelplaats gezien. Met angst in hun ogen stond ze daar dicht op elkaar.

Kort nadat ze in kamp Westerbork zijn aangekomen ging het gezin, op 5 oktober, alweer op transport. Toen zij aankwam in Auschwitz op 8 oktober 1942 is Nathalie Fischler direct vermoord. Datzelfde geldt voor haar kinderen. Haar man is in Cosel uit de trein gehaald en tewerkgesteld. Hij kwam kort voor de bevrijding om in Buchenwald.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.