Mozes Meiboom

Mozes Meiboom werd geboren op 2 augustus 1925 in Ruinen als zoon van Mannes Meiboom en Anna Meiboom-de Horst. Mozes had 2 zusters: Meta Anna die twee jaar ouder was, en Elly die drie jaar jonger was. Het gezin woonde in Ruinen op het adres Westerstraat A471 en ze hadden een manufacturenwinkel die Mannes had overgenomen van zijn vader David.

Mozes Meiboom

Voornaam
Mozes David
Achternaam
Meiboom
Geboortedatum
01 augustus 1925
Geboorteplaats
Ruinen
Sterfdatum
30 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Het ging de familie Meiboom goed. In een periode dat er nog maar weinig auto`s rond reden in Ruinen kon Mannes zich al een auto permitteren. Op 12 september 1921 was hij al in het bezit van een auto. En ook had de familie een huishoudelijke hulp in dienst. 

 

De inwoners van Ruinen boden Mannes en zijn gezin een onderduikadres aan maar dat weigerde hij

De familie Meiboom kreeg in Ruinen in de oorlog te maken met de maatregelen tegen Joden. Uit een brief van de burgermeester van Ruinen blijkt dat Mannes eind juni 1942 twee herenfietsen en twee damesfietsen moest inleveren. Een jaar daarvoor op 28 april 1941 had hij al zijn Philips radio moeten inleveren. De inwoners van Ruinen boden Mannes en zijn gezin een onderduikadres aan maar dat weigerde hij.

De 17-jarige zoon van het gezin Meiboom ontving op zaterdag 15 augustus 1942 een brief, waarin stond vermeld dat hij direct na het weekend op maandag 17 augustus 1942 zich diende te melden bij kamp Ruinen, een van de Joodse werkkampen in Drenthe.

Zijn vader Mannes was op het moment dat zijn zoon de brief van de gemeente ontving opgenomen in het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Mozes zou slechts enkele dagen in het werkkamp verblijven voordat hij werd overgebracht naar kamp Westerbork. Van daaruit werd Mozes op 24 augustus 1942 op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij op 30 september 1942 werd vermoord.

 

Op donderdag 12 november 1942 werden alle nog in Ruinen wonende Joden met uitzondering van Lena Goldsteen per vrachtauto opgehaald en afgevoerd naar kamp Westerbork. Al op 16 november 1942 werden Mannes, Anna, Meta en Elly vanuit dit kamp op transport gezet naar Auschwitz en allen werden direct na aankomst op 19 november 1942 vermoord. De akte van overlijden werd pas jaren na dato ingeschreven. De namen van de familie Meiboom staan op een monument op de Brink in Ruinen naast de kerk. Dit monument is op 20 maart 2006 onthuld.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.