Mozes Hoepelman

Mozes Hoepelman werd geboren in Amsterdam op 26 september 1886 als zoon van Lucas Hoepelman (1860) en Jansje Pijo (1860). De ouders van Mozes trouwden in 1883. Ze kregen vijf kinderen, de oudste was Hanna (1884), daarna kwamen drie zonen: Samuel (1885), Mozes (1886) en Joseph (1890). Het jongste kind was weer een meisje, Bertha, ze werd geboren in 1892, maar stierf drie maanden later. Lucas Hoepelman was diamantklover en het gezin woonde toen aan de Muiderstraat 7 in Amsterdam
Uit de gegevens van de burgerlijke stand van Amsterdam valt op te maken dat het gezin tussen 1899 en 1915, aan de Grote Beerstraat 83 in Antwerpen woonde. Vader Lucas zal daar in de diamantindustrie gewerkt hebben.
Terug in Amsterdam woonden ze aan de Tweede Boerhaavestraat 53 III.
Het lijkt er op, dat van dit gezin alleen Mozes Hoepelman slachtoffer werd van de Holocaust, hij werd op 7 september 1942 in Auschwitz vermoord.

Mozes Hoepelman

Voornaam
Mozes
Achternaam
Hoepelman
Geboortedatum
25 september 1886
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
07 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Op 6 november 1926 trouwde Mozes met Anna Maria Catharina Joris. Zij is geboren op 30 mei 1880. Meer gegevens over haar zijn niet gevonden.
Er bestaat onduidelijkheid over dit huwelijk: op de kaart van Mozes van de Joodse Raad staat hij vermeld als ‘gehuwd’. Maar op de website van Struikelstenen Zeeland is het volgende te lezen:

‘Voor de berichten dat Hoepelman getrouwd was en dat zijn echtgenote in de oorlog van hem scheidde, kon geen bevestiging worden gevonden.’
( http://struikelstenenzeeland.nl/2018/04/04/mozes-hoepelman/)

Er zijn wel nabestaanden. De PZC berichtte over het plaatsen van een struikelsteen aan de Dijkstraat in Terneuzen op 30 april 2018 het volgende:

‘In Terneuzen is veel familie aanwezig, met name van het gezin Walg-Cracau, maar ook van Mozes Hoepelman die in de Terneuzense binnenstad woonde, aan de Dijkstraat. Dat voor hem een struikelsteen wordt gelegd, heeft iets bijzonders teweeggebracht, het heeft nabestaanden bij elkaar gebracht, Jackie Worlledge uit het Engelse Colchester en Frank Leeuwenburgh uit Sydney, Australië.
“Ik moest gaan,” verklaart Frank. Hij weet pas sinds vijf, zes jaar dat Mozes Hoepelman zijn grootvader was. Mozes was ongehuwd, maar had wel twee kinderen bij een rooms-katholieke vrouw. Frank: ”Waarschijnlijk mocht hij om religieuze redenen niet met haar trouwen. Zo was dat toen.”

https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/joodse-struikelstenen-brengen-families-bij-elkaar~a18939b9/)

Het is niet bekend hoe en wanneer Mozes in Terneuzen terechtkwam. Hij was daar koopman in manufacturen. Hij woonde eerst op de (niet meer bestaande) 1e De Feijterstraat 1. Een jaar later was zijn woonadres Dijkstraat 75. Daar woonde hij in 1941.

In een politierapport uit 1941 is te lezen dat Mozes Hoepelman uit Terneuzen door de marechaussee van Dordrecht op 13 oktober 1941 is overgebracht naar het ´Feldkriegsgericht´ aan Singel 548 in Amsterdam.

In een politierapport uit 1941 is te lezen dat Mozes Hoepelman uit Terneuzen door de marechaussee van Dordrecht op 13 oktober 1941 is overgebracht naar het ´Feldkriegsgericht´ aan Singel 548 in Amsterdam. Hij was ´verdachte´ zoals in de kantlijn is te lezen en werd in bewaring gesteld. (Overigens wordt hier als woonadres de De Feijterstraat 1 genoemd.)

Mozes werd na ruim een maand, op 26 november 1941 voorgeleid. Vermeld wordt dat hij in bewaring bleef.

De reden voor zijn inbewaringstelling is niet bekend. Hij zal zijn vrijgekomen, want zijn laatst bekende adres is Amstel 95hs te Amsterdam.

Op 3 september 1942 werd Mozes op transport gesteld naar kamp Westerbork. Hij werd de volgende dag doorgevoerd naar Auschwitz, waar hij na aankomst, op 7 september 1942 werd vermoord. Hij behoorde tot de eerste groep ´Zeeuwse´ Joden die werd omgebracht.
Mozes Hoepelman is 55 jaar geworden.

In april 2018 werd voor Mozes Hoepelman aan de Dijkstraat 75 een struikelsteen geplaatst.

Bron: http://struikelstenenzeeland.nl/

Foto links: Felixarchief

 

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.