Meijer de Vries

Meijer de Vries werd op 20 mei 1885 in Hoorn geboren. In 1905 studeerde hij aanvankelijk klassieke letteren, als bijvak, verbonden aan de studie voor rabbijn. Bij het kandidaatsexamen zei hij de theologie vaarwel. Hij studeerde vlot af. Niet lang na zijn doctoraal werd hij benoemd aan het Gymnasium te Sneek.

Meijer de Vries

Voornaam
Meijer
Achternaam
de Vries
Geboortedatum
20 mei 1885
Geboorteplaats
Hoorn
Sterfdatum
10 september 1943
Sterfplaats
Auschwitz

In 1917 volgde zijn benoeming aan het Stedelijk Gymnasium van Amsterdam, het tegenwoordige Barleaus. Hij werd gekenmerkt door stiptheid en grote genegenheid voor zijn leerlingen. Zijn vooral op het praktische gerichte onderwijs wist ook de zwakkere leerlingen te bereiken. Hij was jarenlang penningmeester van een vereniging tot het geven van Frans op de lagere school en was hij enige tijd bestuurslid van het Genootschap van Leraren.

Hij werd gekenmerkt door stiptheid en grote genegenheid voor zijn leerlingen. Zijn vooral op het praktische gerichte onderwijs wist ook de zwakkere leerlingen te bereiken.

Omstreeks het begin van de oorlog werd hij conrector van het Barleaus-gymnasium met directoraat over de lagere klassen. Hij zou slechts kort in functie blijven. Sedert jaren maagpatiënt en diabeteslijder en een tijdlang ernstig ziek door een levensgevaarlijke complicatie, wilde hij niets weten van voorstellen tot onderduik. Zijn vrouw, Betsie de Vries-Troetel, bleef bij hem. Hun dochter, een tijdlang veilig ondergedoken, vond later de dood.

Op 26 augustus 1943 werden Meijer en Betsie de Vries naar Westerbork overgebracht waar ze 12 dagen verbleven in barak 67, de strafbarak. Dat laatste duidt erop dat ze toch in onderduik zijn opgepakt.Op 7 september 1943 volgde transport naar Auschwitz. Met dit transport vertrokken in totaal 987 personen. In Halle werd er nog even gestopt en kregen de gevangenen wat worst en brood uitgedeeld volgens een vrouwelijke overlevende van dit transport. Er zijn, volgens het Kalendarium van Auschwitz 187 mannen en 105 vrouwen bij aankomst geselecteerd voor arbeid. Dezelfde overlevende verklaarde na de oorlog over de aankomst van de trein in Auschwitz het volgende:

‘Bij aankomst werden de mannen direct van de vrouwen gescheiden. Oude vrouwen, zwangere vrouwen, vrouwen met kinderen en ook vrouwen die zich ziek gevoelden, mochten van de Duitse S.S. plaatsnemen op de reeds aanwezige en gereedstaande vrachtauto's voor verder vervoer. Waar deze mensen heengaan, wist men toen nog niet. De dag daarna wist men het wel; zij waren regelrecht naar de gaskamers gebracht.’

Tot die laatstgenoemde groep behoorden Meijer en zijn vrouw Betsie. Hun sterfdatum is 10 september 1943. Hun dochter, Elize Charlotte Hoveman-de Vries (26 januari 1916 Sneek) werd op 26 maart 1944 in Auschwitz vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.