Meijer Benjamin Leezer werd geboren op 31 oktober 1931 in Assen. Hij woonde daar aan de Nieuwehuizen op nummer 18 samen met zijn moeder Johanna en vader Aäron. Hij had een zusje, Rosetta (1933), en een broertje, Benjamin (1938).
Meijer Benjamin Leezer
- Voornaam
- Meijer Benjamin
- Achternaam
- Leezer
- Geboortedatum
- 30 oktober 1931
- Geboorteplaats
- Assen
- Sterfdatum
- 08 oktober 1942
- Sterfplaats
- Auschwitz
Meijers opa Benjamin Leezer, die ook bij hen woonde, was veehandelaar geweest en had een groot stuk land voor zijn vee aan de Nieuwenhuizen waar hij samen werkte met zijn drie zonen Daniël, Levie en Meijers vader Aäron. De laatste was later werkzaam als handelsreiziger. Meijer was 8 jaar toen de oorlog begon en zat in 1940 op een school in Assen. In 1941 moest hij naar een andere school. Het was namelijk inmiddels voor Joodse kinderen verboden om met niet-Joodse kinderen op een school te zitten dus kwam er een speciale school voor Joodse kinderen. Er werden later steeds meer dingen verboden voor Joden. Ook moesten Joden een gele Jodenster dragen. Ook Meijer moest zich aan deze regels houden.
Ze zijn naar Westerbork gebracht en daar op 3 oktober ingeschreven. Het kamp zat overvol en er was niet genoeg eten en drinken voor alle mensen.
Meijer is opgepakt tijdens de grote razzia in Assen, op vrijdagavond 2 oktober 1942. ’s Avonds na acht uur verscheen de Nederlandse politie met Duitse vrachtwagens. Meijer, zijn ouders, broertje, zusje en opa zijn die avond van huis gehaald en naar het plein van de Noordersingelschool gebracht.
Ze zijn naar Westerbork gebracht en daar op 3 oktober ingeschreven. Door de grote toestroom waren er in die periode ongeveer 17.000 mensen in het kamp en zat het overvol en was er niet genoeg eten en drinken voor alle mensen. Meijer en het gezin zijn er niet lang gebleven. Na twee dagen werden ze gedeporteerd naar een kamp in Polen. Meijer Benjamin Leezer is direct na aankomst vermoord in Auschwitz op 8 oktober 1942 net als zijn moeder, opa, broertje en zusje. Dat was drie weken voor zijn elfde verjaardag. Zijn vader, waarschijnlijk na aankomst geselecteerd om te werken, is op 28 februari 1943 omgekomen in Auschwitz.