Max Roeper

Max Jacques Roeper werd geboren op 11 april 1901 te Amsterdam als zoon van Isaac Aron Marcus Roeper en Estella Lek. Hij studeerde geneeskunde in zijn geboorteplaats en legde op 17 maart 1926 succesvol zijn artsexamen af. Max specialiseerde zich tot chirurg en werkte vele jaren als assistent op de chirurgische kliniek van het Algemeen Provinciaal, Stads- en Academisch Ziekenhuis Groningen. In deze periode woonde hij aan de Heereweg 110 te Groningen

Max Roeper

Voornaam
Max Jacques
Achternaam
Roeper
Geboortedatum
11 april 1901
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
18 januari 1945
Sterfplaats
Auschwitz

In 1935 vertrok Max naar Heerenveen, waar hij een uitgebreide chirurgisch-gynaecologische praktijk voerde. In Heerenveen leerde hij de niet-Joodse Louise Piekema kennen. Ze trouwden en kregen twee zonen. In de jaren 1940-1942 werkte Max in Groningen, waar hij opnieuw woonde aan de Heereweg 110, dit keer met zijn gezin.

Max nam deel aan het artsenverzet. De bezetter dwong alle Nederlandse artsen tot lidmaatschap van de Duitse organisatie de Artsenkamer. Als verzet tegen het lidmaatschap van de Artsenkamer besloten Nederlandse artsen de titel op het bordje op de deur van hun praktijk af te plakken, om daarmee als het ware afstand te doen van hun titel. Deze actie in maart 1943 wordt ook wel de “bordjesactie” genoemd. Ook Max Roeper deed mee met de bordjesactie en plakte dus zijn naambordje af. In augustus 1943 werd hij opgepakt vanwege deelname aan de bordjesactie en werd hij naar het Huis van Bewaring in Groningen gebracht.
(Meer info over artsen tijdens de oorlog: https://anderetijden.nl/aflevering/278/Artsen-in-de-oorlog)

In 1935 vertrok Max naar Heerenveen, waar hij een uitgebreide chirurgisch-gynaecologische praktijk voerde.


Nieuwsblad van Friesland, 18-01-1935


Nieuwsblad van Friesland, 25-08-1937

Max werd vanuit Groningen naar kamp Vught gestuurd, vanwaar hij op 15 november 1943 naar Auschwitz op transport werd gezet. In Vught schrijft hij een dag voor vertrek nog een afscheidsbrief aan zijn vrouw Louise:

“Allerliefste schattie, fijne jongens van mij, Het ziet er naar uit liefste, dat mijn verblijf hier een einde neemt daar praktisch 1000 van de 1400 J. op transport gaan maandag 15/11 […] Schrijf deze brief dan ook als afscheid maar heb nog een sprankje hoop. We gaan naar het Oosten, ik ben rustig. […] Het is een groote rust voor mij schattie dat je veilig thuis bent met onze lieve jongens. Er gaat veel in mij om. Alles eigen schuld en dat ik je nu zooiets moest aandoen.”

(Veel documenten over Max Roeper zijn te vinden in de collectie van het JCK: https://data.jck.nl/search/?q=max+roeper)

In Auschwitz overleed Max Roeper aan de gevolgen van de vlektyfus. Zijn exacte sterfdatum is niet bekend, wel is na de oorlog vastgesteld dat deze moet liggen tussen 11 augustus 1944 en 18 januari 1945. Louise en de kinderen overleefden de oorlog.



Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, oktober 1945


Heerenveensche Koerier, 20-06-1945

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.