Max Cohen

Marcus Cohen, roepnaam Max, werd op 12 juli 1907 in Groningen geboren. Volgens een artikel in ’t Krantsje van 2 september 1978 verhuist Max in 1928 naar Leeuwarden, waar hij zijn loterijkantoor opricht in een van de mooiste panden aan het Raadhuisplein. Nummer 32 heet voortaan: ‘Max Cohen’s Gelukskantoor’. Het wordt een begrip in het nog betrekkelijk kleine en gemoedelijke Leeuwarden.

Max Cohen

Voornaam
Marcus (Max)
Achternaam
Cohen
Geboortedatum
12 juli 1907
Geboorteplaats
Groningen
Sterfdatum
06 juli 1942
Sterfplaats
Mauthausen

Het artikel vertelt verder: ‘ De vader van Marcus Cohen had al een dergelijk kantoor in Groningen, toen Max, kennelijk om de oude heer geen concurrentie aan te doen, zich als amper eenentwintigjarige in Leeuwarden vestigde. Door met advertenties in de krant flink op de trom te slaan (“Allen vliegen naar Max Cohen’s Gelukskantoor”) wist hij al snel de aandacht van de Leeuwarders op zich te vestigen en vooral met z’n Unicum Obligaties heeft de energieke Max goede zaken gedaan. Grote sensatie ontstond er in de dertiger jaren rond Max Cohen’s Gelukskantoor, toen hij het lot verkocht, waarop de honderdduizend viel, een hele gebeurtenis voor die tijd. Het lot was in tweeën verkocht, een helft aan de eigenaar van de bekende dancing Spoorzicht aan het Zuiderplein, Sipke Castelein, en een helft aan de ouders van de niet minder bekende koopvrouw Saakje Procee van het Hoeksterachterom. Nog altijd gaat er het verhaal, dat het lot van Sip Castelein op de dag van de trekking nog niet betaald zou zijn. Max Cohen moet zich toen, aldus de lezing, de benen gebroken hebben om het lot bij Sip Castelein vandaan te halen, maar die rook nog net op tijd lont en betaalde Max prompt de prijs van het lot. Natuurlijk greep Max Cohen deze gelegenheid met graagte aan om nòg meer reclame te maken voor zijn zaak: “Wie verkocht het lot, waarop de honderdduizend viel? Natuurlijk Max Cohen’s Gelukskantoor.” ‘

                

“Wie verkocht het lot, waarop de honderdduizend viel? Natuurlijk Max Cohen’s Gelukskantoor.”

Max Cohen trouwde op 24 februari 1932 met de slagersdochter Aaltje (Ali) de Wilde. agent. Het paar ging wonen in het ‘Gelukskantoor’, Raadhuisplein 32 in Leeuwarden. Op 26 april 1934 werd hun zoontje Levie geboren.


Het was geen gelukkig huwelijk, op 28 november 1940 werd de echtscheiding uitgesproken. Ali en haar zoontje verhuisden daarna naar Röntgenstraat 9 in Leeuwarden.

Volgens het bovengenoemde artikel in ’t Krantsje komt Max , waarschijnlijk door verraad, in het kamp Mauthausen terecht. Daar is hij op 6 juli 1942, een week voor zijn vijfendertigste verjaardag, vermoord. Behalve zijn sterfdatum, is niet bekend via welke weg Max in Mauthausen terechtgekomen is.

Ali de Wilde, de ex-vrouw van Max, en hun zoontje Levie zijn op 20 november 1942 naar Auschwitz gedeporteerd en 3 dagen later vergast.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.