Mathilde Pool werd op 14 januari 1907 in Rotterdam geboren als dochter van Meijer Pool en Henriëtte Wijnkoop. In het voorjaar van 1940 stond ze voor de klas als tijdelijke invalkracht Engels. Na deze invalperiode keerde ze in september 1940 nogmaals terug naar de school om Frans te geven. Ze bezat de academische bevoegdheid voor beide talen. In november moest vanwege haar Jood-zijnde school verlaten.
Mathilde Henriëtte Pool
- Voornaam
- Mathilde Henriëtte
- Achternaam
- Pool
- Geboortedatum
- 14 januari 1907
- Geboorteplaats
- Den Haag
- Sterfdatum
- 24 september 1943
- Sterfplaats
- Auschwitz
Tot de zomervakantie van 1941 konden de Joodse kinderen alle openbare scholen in Rotterdam bezoeken, maar toen de scholen na de zomervakantie weer begonnen mochten zij alleen nog naar Joodse scholen. De Joodse raad en het gemeentebestuur hadden een korte periode om de Joodse scholen op te richten. Nog enige maanden heeft Mathilde lesgegeven aan het Joods Lyceum in Rotterdam, waar alle Joodse leerlingen van de HBS en het gymnasium heengingen. Er zaten 39 leerlingen op deze school.
Nog enige maanden heeft Mathilde lesgegeven aan het Joods Lyceum in Rotterdam, waar alle Joodse leerlingen van de HBS en het gymnasium heengingen.
Mathilde Pool dook onder in Amsterdam. In september 1943 werd ze ontdekt en naar Westerbork gestuurd. Ze kwam daar aan op 18 september en werd als strafgeval in barak 67 geplaatst. Philip Mechanicus noteerde op die zaterdag in zijn dagboek:
‘Vannacht zijn uit Amsterdam driehonderdvijftig Joden aangebracht, waaronder honderdvierentwintig ondergedokenen, die in de strafbarak zijn gehuisvest, en vijftig zieken, die uit de Joodse Invalide zijn gehaald. Met dezelfde trein, om twee uur in de nacht, zijn vijftig Joden, leden van de Expositur met hun gezinnen, naar Amsterdam teruggebracht bij wijze van onderscheiding voor hun verdiensten. Beschamend, uit de handen van degenen, die Joden roven, een onderscheiding te ontvangen, omdat men de rovers zo prompt gediend heeft. Maar het is beter naar Amsterdam terug te gaan dan naar Polen te reizen.’
(N.B.de Expositur regelde de vrijstellingen van deportatie, de Sperre)
Strafgevallen gingen direct weer op transport en dus duurde het verblijf van Mathilde Pool in kamp Westerbork maar drie dagen. Op 21 september 1943 werd zij naar Polen gedeporteerd, waar ze op 24 september 1943 direct na aankomst in Auschwitz werd vermoord. Mathilde Henriette Pool is 36 jaar oud geworden.